JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Indiske it-folk utsatt for sosial dumping

Forholdet ble avslørt av it-forbundet Prosa i februar. Nå krever en samlet fagbevegelse at det blir ryddet opp.

Saken dreier seg om den danske it-bedriften CSC som har hentet opp mot 900 indiske it-folk til landet til grov underbetaling.

Lønna deres er satt sammen av en indisk månedslønn på 3 000 - 5 000 kroner, dietter på 8 500 kroner og fri bolig.

Dette skulle til sammen gi en månedslønn på 31 250 kroner eller 375 000 i årslønn, som er grensen for at utenlandske spesialister skal få arbeidstillatelse i Danmark. Tidligere lå denne grensen på 450 000 kroner, men beløpet ble senket i 2008.

Stopp misbruket

De tre hovedorganisasjonene LO, Unios danske motstykke FTF og AC, Akademikernes Centralorganisation, krever nå i et åpent brev at integrasjonsministeren får satt en stopper for praksisen. Ellers vil fagbevegelsen bekjempe importen av høytutdannet utenlandsk arbeidskraft.

– Jeg vil helst ikke komme i en slik situasjon. Danmark trenger høytutdannet arbeidskraft. Men om reglene blir omgått og myndighetene til og med hjelper til med å omgå dem, så kan vi ikke støtte ordningen, sier LO-leder Harald Børsting til Politiken.

Hevder de er under opplæring

De 900 inderne arbeider eller har arbeidet i Danmark i mellom tre og 12 måneder. Ifølge CSC er det snakk om opplæring.

– Generelt er vi veldig lite interessert i å ha indere i Danmark. Vi vil helst la dem utføre distansearbeid i India, men vi har behov for å lære dem opp i Danmark, sier kompetanseutviklingssjef Lars Lundsgaard fra CSC til Politiken.

Den forklaringen kjøper ikke Prosa:

– Inderne er reell arbeidskraft, som erstatter danske medarbeidere. Det er slett ikke snakk om noe instruksjonsforløp, men flygeferdige medarbeidere i like høy grad som nyutdannede dansker, sier forbundssekretær Hanne Lykke Jespersen.

Hun forteller at forholdene hos CSC er kommet fram gjennom «en modig inder» som kontaktet fagforbundet.

Statsråd vil granske

Integrasjonsminister Birte Rønn Hornbech erklærte under et samråd om saken forleden at saken nå skal undersøkes til bunns, skriver prosa.dk

Prosa, HK og Ingeniørforeningen er blant de faglige organisasjonene som ergrer seg over at de ikke har krav på innsyn i lønns- og arbeidsvilkårene for utenlandske spesialister som kommer til Danmark. De krever nå at beløpsgrensen settes opp igjen til en årslønn på minimum 450 000 kroner.

Kraftig vekst

Antallet utenlandske spesialister har vært i kraftig vekst de siste årene - fra 1 745 i 2007 til 3 350 de første 11 månedene av 2009.

Fagbevegelsen finner det betenkelig at antallet stiger i en periode hvor også ledigheten stiger i Danmark.

– Senkingen av beløpsgrensen har gitt anledning til en masse fiksfakserier, sier Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

–Det er ikke lenger spesialister - slik det ellers var tenkt - som kommer til Danmark. Det er folk med kvalifikasjoner som danskene allerede har, sier Karin Retvig, formann i HK/Privat, til Politiken.

–Vi har bruk for folk med særlige kvalifikasjoner som kan bidra til verdiskaping i danske bedrifter. Det får man altså ikke for en månedslønn på 31 000 kroner, sier Morten Nissen, formann for arbeidsmarkedsutvalget i Ingeniørforeningen IDA .

Annonse
Annonse