JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-seier i Høyesterett

LO har vunnet fram i Høyesterett i en sak om virksomhetsoverdragelse. – En klar styrking av arbeidstakernes rettigheter, mener LO-advokat Christopher Hansteen.

stig.christensen@lomedia.no

Bakgrunnen for saken er at Bardufoss Flyservice A/S overtok bakketjenestene på Bardufoss lufthavn fra Scandinavian Ground Services AS (SGS) 1. mai 2008. Striden sto om dette var virksomhetsoverdragelse og om de ansatte da kunne opprettholde samme rettigheter og plikter som de hadde med SGS.

Tre rettsinstanser

Av til sammen tolv personer som ble ansatt i Bardufoss Flyservice, kom ti fra SGS. Ni av disse gikk til sak mot sin nye arbeidsgiver for å få stadfestet at de var ansatt i selskapet med de samme rettigheter og plikter som fulgte av deres arbeidsavtale med SGS.

Saken har nå versert i tre rettsinstanser og de ni arbeidstakerne, som er organisert i Fellesforbundet, har seiret i samtlige. Dommen i Høyesterett falt 16. mars.

– Dommen slår fast at konkurransehensyn ikke har noen plass i vurderingen av om virksomhetsoverdragelse kommer til anvendelse, sier LO-advokat Christopher Hansteen. Han legger til at arbeidstakernes rettigheter er fredet i en slik situasjon.

– Anbyderne må konkurrere på andre parametre enn arbeidstakernes rettigheter, sier han.

Konsekvenser

Advokat Hansteen understreker at en Høyesterettsdom har konsekvenser og at det nettopp er saker av prinsipiell betydning som slipper igjennom i høyesterett. Flere kriterier er viktige for å vurdere om det er snakk om virksomhetsoverdragelse. En av dem er spørsmålet om kontrakt mellom gammel og ny eier.

Her sier Høyesterett: «Det kreves ikke at det foreligger noe direkte kontraktsforhold mellom den tidligere og den nye innehaveren av virksomheten. Et indirekte kontraktsforhold er tilstrekkelig».

– Denne dommen er den første i norsk Høyesterett som kommer med en slik avklaring, sier Hansteen.

Identitet

Det er videre et vilkår at virksomheten har bevart sin identitet.

– Her er det vesentlig de samme lokaler, aktivitet og infrastruktur, sier Hansteen.

Høyesterett mener identitetskriteriet er innfridd, selv om den nye bedriften har skaffet eget bakkeutstyr. Det hører også med til saken at ti av tolv ble med over til Bardufoss Flyservice fra SGS. Hansteen prosederte på at det ikke var nødvendig at ansatte fulgte med over til ny virksomhet for at identitetskravet skulle innfris, men Høyesterett tok ikke stilling til dette.

Konkurranse

For øvrig uttaler Høyesterett: «Hensynet til konkurransen har ingen plass ved vurderingen av identitetsspørsmålet, heller ikke i tvilstilfeller».

Bardufoss Flyservice AS mente at hensynet til konkurransen måtte tale mot at arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse måtte komme til anvendelse, når det er tvil om identitetskravet er oppfylt.

– Dommen tar helt brodden av at konkurransehensyn skal spille inn ved vurderingen av virksomhetsoverdragelse, sier Christopher Hansteen til LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse