JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

30 år siden Kielland-ulykken

I dag markeres Kielland-ulykken 27. mars 1980 med et seminar i Oljemuseet i Stavanger. Fortsatt sliter mange overlevende og redningsmannskaper med inntrykkene.

Da boligplattformen Alexander Kielland veltet for 30 år siden, mistet 123 av 212 oljearbeidere livet. Dette var en av de største ulykkene i Norge etter krigen når det gjelder tap av menneskeliv.

En rekke oljearbeiderne og redningsmannskaper sliter fortsatt med inntrykkene etter ulykken. Forskere som har fulgt 75 overlevende fram til 2007, fastslår at 30 prosent av de overlevende var uføretrygdet eller gikk langtidssykemeldt så sent som for tre år siden.

Ga sikker sokkel

I kveld diskuteres erfaringene og konsekvensene etter ulykken. Tidligere leder av Nopef, Lars Anders Myhre, sier til Stavanger Aftenblad at Kielland-ulykken åpnet øynene på alle og førte til at olje-Norge fikk verdens beste sikkerhetsregime for oljevirksomhet.

– Norsk oljehistorie er over 30 år gammel. I den perioden har rundt 220 mennesker omkommet i plattform- og helikopterulykker offshore. Det er viktig å holde fast ved at sikkerhet offshore ikke har kommet av seg selv og at dagens ordninger ikke svekkes, sier den tidligere lederen av Nopef, som nå er en del av LO-forbundet Industri Energi.

Hva lærte olje-Norge?

Det er nettopp dette forbundet som arrangerer kveldens møte i Oljemuseet i Stavanger i samarbeid med Forum for Næring, Energi og Miljø, Sosialdemokratiske Forening og Stavanger Arbeiderparti. Innlederne er Odd Kristian Reme, Kiellandfondet, og Magne Ognedal, Petroleumstilsynet.

Annonse

Flere saker

Annonse