JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil saksøke OED

Industri Energi vil gå til søksmål mot Olje- og energidepartementet for å stanse milliardsalget av Elkems kraftverk i Bremanger og Salten.

ahr@lomedia.no

Orkla-eide Elkem solgte de to kraftverkene for til sammen seks milliarder kroner i fjor høst. Kjøpere var Norsk Vannkraft AS og Svelgen Kraft Holding AS, og nå er Industri Energi (IE) redde for at det blir mindre kraft til bruk for industrien.

– Vi er helt sikre på at de kraftverkene dette gjelder er bundet opp til industrien. Disse bindingene må videreføres, sier IEs forbundsleder Leif Sande til VG.

Hjemfall

Orkla begrunnet fjorårets salg med hjemfallsreglene. Reglene sier at alle privat eide kraftverk skal hjemfalle til staten etter at konsesjonen går ut, og at det kun er offentlige eide selskaper som får lov til å eie kraftverk. I Salten og Bremanger ville de Elkem-eide kraftverkene hjemfalt til staten om 10-15 år. IE-leder Sande vil nå at regjeringen skal legge føringer på at kraften skal kunne brukes til industriformål når de skal godkjenne salget.

– Jeg mener det burde være i regjeringens ånd å sørge for at kraft som har vært ment for industrien, fortsatt skal gå til å sikre arbeidsplasser, sier Sande.

Derfor mener han departementet må nekte å godkjenne salget, dersom det motsatte er tilfelle.

– Stortinget, NVE og utbyggerne selv hadde som forutsetning at kraften skulle brukes i industrien. Ellers ville de aldri fått tillatelse til å bygge ut, sier han til VG.

Tapte budkampen

Nordland fylkeskommune var med i budkampen i fjor høst. Der i gården er man enig i at kraften bør brukes til industriformål.

– Jeg håper også departementet ser at det er slik kraften bør brukes. Det var vår tanke hvis vi hadde fått overta, sier fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF) til VG.

Saken ligger til behandling i olje- og energidepartementet. Der vil man ikke nå si noe om når den vil bli endelig behandlet.

Annonse
Annonse