JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for historisk statsoppgjør

Klokka ti i formiddag er det klart for oppstart i tariffoppgjøret i staten. – Årets tariffoppgjør i staten blir utfordrende for alle parter, sier LO Stats leder, Tone Rønoldtangen.

nina.hanssen@lomedia.no

Den ferske lederen i LO Stat tror spørsmålet om et likelønnsløft blir det sentrale, men minner om at staten også har andre utfordringer.

– For LO Stat har lavlønnsgruppene alltid vært viktige, og vi kan ikke glemme dem i dette oppgjøret heller, sier hun.

Kvinner på topp

LO Stats forhandlingsdelegasjon i morgen ledes av Rønoldtangen, som er kartellets første kvinnelige leder.

Hun har vært involvert i forberedelsene siden hun ble valgt til LO Stats leder 8. februar, men inntok formelt sjefskontoret først etter påskeferien.

Nå gleder hun og resten av forhandlingsdelegasjonen seg til å komme i gang med oppgjøret, som er historisk av flere årsaker.

Allerede når hun i morgen tidlig vandrer ut av kontoret i Møllergata 10 til departementet som holder til på Einar Gerhardsens plass 1, er dette historisk.

Ikke bare handler det om likelønn. Tariffoppgjøret i staten i år blir ekstra spesielt fordi majoriteten av forhandlerne er kvinner.

I tillegg til at Tone Rønoldstangen er LOs representant, vil også andre stille med kvinnelig hærfører.

Statens forhandlingsleder er Siri Røyne.

Hovedoppgjør

Nøyaktig klokken ti vil Tone Rønoldstangen, sammen med de andre forhandlingslederne fra Unio Stat, YS Stat og Akademikerne, legge fram de innledende kravene i årets hovedtariffoppgjør.

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør. Dette innebærer at det ikke bare forhandles om lønn, men også fellesbestemmelsene, som blant mye annet regulerer ting som godskrivingsregler, arbeidstid og permisjonsrettigheter.

Etter at kravene er overlevert, vil den videre kjøreplanen bli avtalt mellom partene.

Etter tradisjonen går forhandlingsfristen ut ved midnatt 30. april.

Kravene vil være offentlige så snart de er overlevert statens forhandlingsleder. Etter det Aktuell erfarer, arbeides det med et felles krav fra LO Stat, YS Stat og Unio.

LO Stats nye nestleder Eivind Gran skal være forhandlingsleder for LO Stat under oppgjøret i Spekter som innledes den 13. april.

Mer kreativitet og kompromisser

LO stats Odd Jørgen Sørengen har fulgt mange oppgjør de årene han har jobbet i Møllergata 10. Aktuell spør hva han har av forventninger til oppgjøret.

– Blir det annerledes med så mange kvinner som trekker i trådene fra alle sider tror du?

– Nei. Kvinneandelen i LO Stat er uforandret, svarer han.

Nestleder i Norsk Jernbaneforbund, Jane Brekkhus Sæthre har heller ikke så mange forventninger til oppgjøret, men tror at den høye kvinneandelen kan påvirke forhandlingene.

– Så mange kvinner bør jo avstedkomme litt mer kreativitet og gode kompromisser, sier hun.

Selv representerer Jane Brekkhus Sæthre et forbund med over 80 prosent menn, og flere av de er lavtlønnede.

– Det blir spennende å se hvem som går av med seieren. De lavtlønnede i stat og kommune, eller de med høyere utdanning i stat og kommune. Skikkelig spagat dette, sier hun.

– Likelønnskommisjonen peker på mye vesentlig. Helse, omsorg, barnevern, skole, universitet og forskning. Men velferdsstaten er også avhengig av renholdere og andre serviceytende funksjoner, minner hun om.

Annonse
Annonse