JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha global avtale

Til tross for Bangladesh-skandalen er Telenor lunkne til å skrive under på en global tariffavtale.

ahr@lomedia.no

I 2008 var Telenor i storm da et tv-team avslørte uverdige arbeidsforhold hos en av selskapenes underleverandører i Bangladesh. Siden har fagforeningene i Telenor mast på arbeidsgiveren sin for å få på plass en global avtale. En slik avtale er allerede undertegnet av flere andre store telefonselskaper i verden, blant annet France Telecom og Portugal Telecom.

– Responsen var vært lunken, for å si det mildt. Vi har ikke fått direkte nei, men vi har heller ikke kommet i noen forhandlingsposisjon, sier Tove Johansen, leder av utviklingsavdelingen i EL & IT, og president for den europeiske organisasjonen for tele, it, informasjons- og teknologiarbeidere, UNI Europa ICTS.

UNI har sendt flere purringer til Telenor, og ønsker å komme i dialog med bedriften.

– Enn så lenge har vi blitt avfeid med at de vil komme tilbake til saken når Telenor synes det er aktuelt. Det er rimelig arrogant, synes Johansen.

Sikrer forholdene

En global avtale er en avtale mellom et internasjonalt selskap og UNI Global Union, på vegne av alle fagforbundene som er tilknyttet UNI. Den skal sikre alle arbeidstakere tilknyttet internasjonale bedrifter grunnleggende arbeiderrettigheter. Slik sier bedriften at de ikke vil hindre organisering, at de er åpne for felles lønnsforhandlinger, at det ikke skal foregå diskriminering og at det ikke skal være tvangs- eller barnearbeid.

– Mye av dette har Telenor allerede sagt i sine egne etiske retningslinjer. Men slike retningslinjer er ikke det samme som en avtale, der man forplikter seg overfor en annen part. Hvis Telenor mener dette, bør det heller ikke være noe problem å skrive under på en slik avtale, mener Johansen.

Ønsker dialog

Derfor kommer UNI i morgen til Telenor for å sette mer press på saken. Sammen med Marcus Courtney, leder av telekomsektoren på UNIs kontor i Nyon, Sveits, kommer representanter fra Malaysia, Montenegro, Serbia og Thailand, land der Telenor er representert. Telenor er invitert til møtet, og stiller med informasjonsdirektør Hilde Tønne.

– Det blir spennende å se hva hvordan fagforeninger ser på Telenor utenfra. Vi håper at vi ved dette møtet kan komme i dialog med bedriften. Hvordan en slik avtale skal se ut er selvfølgelig gjenstand for forhandlinger, men da må vi først komme oss til forhandlingsbordet, sier Tove Johansen.

Annonse

Flere saker

Annonse