JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant kampen mot spesialistene

Etter en lang kamp har Nils Gjuvsland endelig mottatt yrkesskadeerstatningen på 1,4 millioner kroner, etter en alvorlig strømgjennomgangsulykke i 2005.

csd@lomedia.no

Våren 2005 skal den erfarne energimontøren i Kvam kraftverk, Nils Gjuvsland, gjøre et helt vanlig oppdrag på en kraftledning. Etter klarsignal klatrer Gjuvsland opp stolpen for å begynne arbeidet. Men det er fortasatt strøm i ledningen, og Gjuvsland blir utsatt for en alvorlig strømgjennomgang i flere minutter. Han klarer å løsne grepet, men faller flere meter ned. Utrolig nok overlever han, og fraktes umiddelbart til Voss sykehus. Saken meldes til NAV som yrkesskade. Ulykkesdagen får Gjuvsland påvist atrieflimmer etter en EKG-undersøkelse. Men legene på Voss mener at det ikke har med ulykken å gjøre. Det samme mener spesialistene på Haukeland sykehus i Bergen. Dermed får Gjuvsland avslag på sin søknad om ménerstatning fra NAV.

– Vi var ikke komfortable med disse erklæringene, og kontaktet bedriftslegen i BKK, Per Morten Ohnstad, om saken. Han har lang erfaring med strømskader, og mente det stikk motsatte, sier Arthur Sjursen, distriktssekretær for EL & IT Forbundet i Hordaland og Sogn og Fjordane. Han og advokatfullmektig Kari Sælen ved Kluge Advokatfirma, som har jobbet med saken til Gjuvsland, har fått tillatelse til å uttale seg til Nettverk. Selv ønsker ikke Gjuvsland å la seg intervjue.

Hard kamp

Veien videre ble en krevende prosess. Spesialistene hadde konkludert at Gjuvslands atrieflimmeret ikke kom av arbeidsulykken. Ohnstad kjente imidlertid til strømskadespesialist Bo Veiersted ved STAMI. Men STAMI kan kun ta spesialoppdrag fra NAV, og kunne derfor ikke agere etter direkte forespørsel fra EL & IT Forbundet.

– Heldigvis sa NAV seg villig til å innhente ny spesialisterklæring etter at vi påpekte de klare svakhetene ved erklæringene vi allerede hadde, opplyser Sælen.

Veiersteds erklæring viste klart at Gjuvslands hjerte- og helsetilstand kunne være et resultat av ulykken. På bakgrunn av denne konklusjonen omgjorde NAV sitt avslagsvedtak, og Gjuvsland fikk innvilget ménerstatning.

Stor innsats

Kvam Kraftverk er en KS-bedrift og derfor tariffbundet. Dette skulle få gode konsekvenser for Gjuvslands erstatningsbeløp.

– Etter yrkesskadeforsikringsloven har man krav på å få dekket lidt tap, fremtidig ervervstap og ménerstatning, forklarer Sælen. Loven opererer med et såkalt aldersfradrag når det gjelder fremtidige tap. Dette har stor betydning for eldre arbeidstakere siden man regner med at de har kortere tid igjen i arbeidslivet.

– Et slikt aldersfradrag opererer imidlertid ikke tariffavtalen med. Her gjelder det at dersom skadelidt er blitt hundre prosent ufør, har man automatisk krav på 15G, opplyser Sælen. Gjuvsland som er født i 1944 ville med andre ord ha kommet langt dårligere ut av det hvis bedriften han jobbet for ikke hadde vært tariffbundet.

– Nå har Gjuvsland fått en erstatningsutbetaling på 1,4 millioner kroner istedenfor på 200.000 kroner, sier Sælen. Hun er veldig klar på at Gjuvsland har vært heldig som har hatt et fagforbund i ryggen gjennom denne prosessen. Det kan være lett å gi opp når man både får avslag og spesialerklæringer imot seg.

– Da er det viktig å ha et forbund som jobber for å oppnå de beste løsninger for deg. Jeg må berømme EL & IT Forbundet og Arthur Sjursens innsats i denne saken, avslutter Sælen.

Annonse
Annonse