JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik ved svenske kraftverk

I går ble det streik ved svenske kraftverk. I følge Elektrikerna ville skissen til den svenske riksmeklingsmannen føre til forverring av deres tariffavtale.

ahr@lomedia.no

Streikefaren har vært stor så lenge forhandlingene har pågått. I forrige uke påla derfor Elektrikerna medlemmene sine overtidsnekt. Ansatte ved kraftverkene har også nektet å reparere eller starte opp aggregater med feil. Det førte til at ti kraftverk stengte allerede før streiken var et faktum.

– Disse kraftverkene vil nå stå til konflikten er over, sier Ulrika Egerlid Schotte i Energiföretagens arbetsgivareförening (ETA) til nyhetsbyrået TT.

Skambud

Elektrikerna er opprørt over hvordan både arbeidsgiverne og meklingsinstituttet har fungert i prosessen. Til LO-tidningen sier forbundssekretær Ronny Wenngren at det virker som arbeidsgiverne bevisst kalte på meklerne nesten før forhandlingene startet, og dermed brukte meklerne som et fredspliktsinstrument.

– Meklerne foreslo endringer som vil gjøre avtalen vår dårligere. I de følgende forhandlingene har det vært vanskelig å komme utenom meklernes skisse, sier Wenngren.

Vanskelige lønnsspørsmål

Det er lønnsspørsmålene som er de vanskeligste. Elektrikerna er fast bestemt på å sprenge rammen for frontfaget, og mener det er langt mer å hente i kraftindustrrien.

– Om ikke vi tar ut pengene kommer eldirektørene bare å bli rikere, og de bader jo allerede i penger, sier Ulf Carlsson, ansvarlig for kraftsverksavtalen, til LO-tidningen.

Arbeidsgiverne derimot ser saken annerledes.

– Vi har ikke til hensikt å forlate industrinormen. Et konfliktutsatt og høytlønnet forbund skal ikke få øke lønnsforskjellene, sier Schotte i ETA.

Støtte fra EL & IT

Arbeidsgiverne prøver i sin retorikk å så tvil om elektrikerne har støtte fra svensk LO, men der er det ingen tvil.

– Svensk Näringsliv er ute og fisker på feil sted. LO og LOs ledelse støtter Elektrikarna fullt ut, sier LOs avtalesekretær Per Bardh til LO-tidningen.

Også i Norge er det støtte å hente. EL & IT støtter sitt søsterforbund i kampen for en rettferdig avtale.

– At Svenska Elektrikerförbundet gikk til det skrittet å ta i bruk streikevåpenet er helt legitimt. Spesielt i en situasjon hvor motparten nærmest blokkerer forhandlinger og med et meklerinstitutt som presenterer et avtaleforslag med forverringer av lønns- og arbeidsforholdene for arbeidstakerne, uttaler forbundsleder Hans O. Felix.

EL & IT Forbundet støtter derfor sine kamerater i det de betegner som en rettferdig kamp mot arrogante arbeidsgivere.

– EL & IT Forbundet ønsker Elektrikarna lykke til i konflikten, sier Felix.

Annonse

Flere saker

Annonse