JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starten på alvoret

Uavklarte pensjonsforhold var blant hovedtemaene da EL & IT, på vegne av ansatte i private energiverk, overleverte sine krav til Energi Norge i dag. Men alvor blir det ikke før 19. mai.

- Det er en del uavklarte forhold knyttet til pensjon for de ansatte i denne sektoren. Et av hovedtemaene i år blir derfor å få en løsning på dette, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT.

Problemene knytter seg til at de fleste av de ansatte i energisektoren har en offentlig tjenestepensjon, mens regelverket for privat AFP slår inn neste år. Hvordan disse to ordningene skal sees i sammenheng med hverandre er ikke avklart.

- Det er veldig teknisk, og forholdsvis komplisert, men en veldig viktig sak. Får vi ikke en ordning på dette i år, risikerer medlemmene å tape store summer, sier Andersen til Nettverk.

Minstelønn

Som i de fleste andre områder i år, vil minstelønnssatsene bli et tema også i oppgjøret for private energibedrifter. EL & IT ser for seg omredigering av tekst og justering av satsene.

- Vi registrerer at dette er et gjennomgående tema for mange i år, også for vårt eget oppgjør innenfor elektrooverenskomsten der forhandlingene starter mandag, sier Jan Olav Andersen.

Likelønnskrav

Dagens overlevering inneholdt ingen konkrete krav om økonomisk ramme. Forhandlingslederen i EL & IT ser likevel for seg at man skal få til en likelønnspott på linje med det man fikk til i frontfaget. Der ble en ekstra 50-øring satt av til det formålet. Delegasjonen har også enkelte krav til endringer når det gjelder likestlling. Skal det være mulig for menn og kvinner å stille likt i forhold til oppfølging av barn, må de også ha like rettigheter i tariffavtalen. Slike krav har EL & IT også stilt i revidering av LOK-avtalen (elektrooverenskomsten).

- I tillegg stiller vi noen krav i forhold til rettigheter rundt personlig integritet. Det skal være klare regler i forhold for eksempel overvåkning, sier Andersen.

Starter 19. mai

Selv om kravene ble overlevert i dag, tar det tid før partene begynner å prate alvor. Først 19. mai starter forhandlingene, og partene har satt frist til 21. mai.

Annonse

Flere saker

Annonse