JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trapper opp kraftstriden

Forhandlingene mellom det svenske elektrikerforbundet og deres motpart i kraftverkene har nok en gang brutt sammen. Nå varsler elektrikerne opptrapping av streiken.

ahr@lomedia.no

Mandag la mange elektrikere ved kraftstasjoner i Sverige ned arbeidet etter at meklingsrunder ikke førte til noen resultater i lønnsoppgjøret. I tillegg nekter de ansatte ved kraftverkene som er i frist å reparere eller starte opp aggregater med feil. 3. mai trappes streiken opp om partene ikke kommer frem til løsninger.

– Vi gir oss ikke og kan holde på til evig tid, sier forhandlingsleder i elektrikerforbundet, Ulf Carlsson til LO-tidningen.

Vanskelige lønnsspørsmål

Stridens eple er lønnsspørsmålene. Elektrikerna er fast bestemt på å sprenge rammen som ble satt da Metall gjorde unna sine forhandlinger. De mener det er langt mer å hente i kraftindustrrien.

– Om ikke vi tar ut pengene kommer eldirektørene bare å bli rikere. Metalls medlemmer jobber i krisebransjer. Det gjør ikke vi, sier Carlsson.

– Uansvarlige

Ulrika Egerlid Schotte i Energiföretagens arbetsgivareförening (ETA) uttaler at hun synes elektrikerne er uansvarlige.

– Jeg er veldig bekymret over opptrappingen, og særlig når vi vet at så mange vannkraftverk allerede står. Jeg har forhandlet med elektrikerne i 25 år, og de har alltid vært konfliktutsatt, sier hun til nettavisen dn.se.

Arbeidsgiverne har på ingen måte tenkt å forlate normen som ble satt under industrioppgjøret. De mener elektrikerne krav vil gi lønninger som er inntil 50 prosent høyere enn det industriarbeiderne har fått.

– Et konfliktutsatt og høytlønnet forbund skal ikke få øke lønnsforskjellene, sier Schotte til LO-tidningen.

Annonse

Flere saker

Annonse