JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for godt regelverk

Et godt regelverk er viktig for elektrikerne skal få gjort jobben skikkelig. Derfor kjemper de nå en kamp om en skikkelig forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE).

ahr@lomedia.no

– Elektrikere har alltid vært opptatt av fagutdanning og kvalifikasjoner. Dette har stått på dagsorden helt siden forbundets første landsmøte i 1919, sier Are Solli, distriktssekretær Vestfold/Telemark og en av dem som har jobbet mest med FKE de siste årene.

Dagens forskrift stammer fra 1993. En av de viktigste formuleringene der er at elektrikere «skal stå under faglig ledelse av den som forestår arbeidet og være ansatt i samme virksomhet». Det betyr at alle som jobber i elektrobransjen skal være fast ansatt i den bedriften som har fått oppdraget med en elinstallasjon. I 2001 valgte imidlertid direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) å godta såkalte «ansettelseslignende» avtaler. Det har gjort at det har blitt mer og mer vanlig med innleie fra bemanningsbyråer og enkeltmannsforetak. Det liker EL & IT Forbundet dårlig.

– Vi har en stri jobb med å få folk til å forstå at ansettelsesforholdene må reguleres i forskriften. Men dette handler om sikkerhet, både for den som jobber og for den installasjonen som blir gjort. Vår erfaring er at de som påtar seg ansvar for arbeid knyttet til elektriske anlegg, også er de som har best kunnskap om hvilke kvalifikasjoner som er nødvendig. Tilfeldige bemanningsbyråer, som ikke har installatør eller faglig leder, er ikke oppdatert på samme måte, sier Are Solli.

Når forskriften nå er under revidering, kjemper derfor forbundet for at den gamle formuleringen skal bestå, og at tolkningen av den strammes inn igjen.

Hvilken kompetanse?

Kompetansenivået er et annet sentralt punkt i dagens diskusjon, og som forbundet har engasjert seg kraftig i. Når Kunnskapsløftet kom i 2004, var det med læreplaner med veldig generelle kompetansekrav.

– Vi kjemper hele tiden for å opprettholde nivået på faget vårt. Det er farlige ting vi driver med. Vi var med i læreplangruppene som utarbeidet de nye læreplanene og har nå fått et elsikkerhetsnivå som er akseptabelt. Men dette er avhengig av at vi får på plass gode dokumentasjonsordninger som sikrer dette nivået, sier Are Solli.

Samtidig skjer det ting i Europa. En av grunnene til at dagens FKE må revideres, er at EUs overvåkningsorgan i 2005 påla Norge å ta inn et direktiv i forskriften som regulerer hvordan utlandske arbeideres utdannelse skal anerkjennes. Nå er dette direktivet erstattet av et nytt direktiv, og da blir det viktig at det stilles samme krav til utenlandske elektrikere som til norske.

– Vi har sett en tendens i de første utkastene til at det foregår en omvendt diskriminering, ved at det stilles enklere krav utenlandske enn tilfellet er for norske fagarbeidere. Slik kan det ikke være. Ingen av gruppene må diskrimineres, samtidig som vi sørger for kvaliteten og sikkerheten, mener Are Solli.

Maner til kamp

Hvordan den nye forskriften til slutt blir, er uklart. Ulike utkast har vandret mellom forskjellige instanser i over to år. Den siste kjente varianten ble overlevert Justisdepartementet i juni i fjor.I mellomtiden mobiliserer forbundet slik at organisasjonen holdes orientert om utviklingen. Landsstyret i desember pekte ut fire vesentlige punkter som så langt er uavklarte. Det gjelder ansettelsesforholdet og implementeringen av EØS-direktivet, men også at utleie kun skal kunne skje mellom bedrifter som er dekket av FKE. I tillegg er forbundet opptatt av at forskriftens navn fortsatt skal gjenspeile at dette handler om kvalifikasjoner.

Stort engasjement

Og til tross for at det handler om en forskrift som ennå ikke er sendt på høring, engasjerer saken langt utenfor veggene i Folkets Hus i Oslo. For en uke siden ble facebook-gruppa «Elektrofagene angripes, Norge brenner» opprettet.

– Regjeringen ønsker seg friere flyt av arbeidskraft og mer konkurranse fra utlandet.

Norge har et høyt nivå på el-sikkerheten. Nå gir myndighetene etter for et sterkt press fra markedskreftene i EU, og de er villige til å fjerne viktige regler i FKE. Konsekvensene er svekket elsikkerhet for kunde, samfunn og bransjen, dårligere fagopplæring, mer midlertidig ansettelser, mer sosial dumping, mer bruk av vikarbyråer, svekkelse av dagens lærlingordning, skriver gruppa, som i skrivende stund 3.126 medlemmer. Her legger elektrikere blant annet ut skrekkbilder av farlige installasjoner, og diskuterer viktigheten av FKE.

Heismontørene og Elmontørenes forening i Oslo vil under 1.mai-toget i Oslo på lørdag gå under parolene: «Dine hus og hoteller brenner, still krav til elektrikeren, støttstyrking av FKE». «Det spilles russisk rullett med livet vårt, strøm kan være dødelig, still samme krav til alle elektrofagfolk».

Forbundet varsler også fanemarkering utenfor Justis- og politidepartementet torsdag torsdag 6. mai klokken 11.

Annonse
Annonse