JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i staten

Forhandlingene i staten endte med brudd. Et tafatt tilbud på likelønn, for liten økonomisk ramme og et angrep på arbeidstidsordningene er begrunnelsen fra LO Stat, YS Stat og Unio.

oystein@lomedia.no

De tre hovedsammenslutningene, med rundt 100 000 statstilsatte i ryggen, mener at staten viser liten vilje til å løse noen av de viktigste utfordringene i årets tariffoppgjør.

– Statens siste tilbud er rett og slett en god søknad om å få bryte forhandlingene og velte ansvaret for å finne en løsning over på Riksmeklingsmannen. Den søknaden er innvilget.

Det er budskapet fra Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat, Pål N. Arnesen i YS Stat og Arne Johannessen i Unio.

De mener at statens forslag til løsning på likelønnsutfordringene ikke vil gi varig effekt.

– Vårt krav om at likelønnsmidlene i hovedsak må fordeles sentralt, er nettopp for at det skal gi varig effekt. Fordi staten vil droppe sentrale justeringsforhandlinger og gi likelønnsmidler kun lokalt til utvalgte virksomheter, blir dette dessuten en inngripen på tariffsystemet i staten. Det er utenkelig at vi kan gå med på dette, sier de tre.

– Statens tilbud har for liten økonomisk totalramme, et tafatt økonomisk tilbud på likelønn, uakseptabel innretning på likelønn og er et angrep på arbeidstidsordningene, heter det i begrunnelsen.

De er også svært overrasket over at staten fullstendig har oversett kravene om lønnsopprykk etter omsorgspermisjon, og fedres selvstendige opptjening av omsorgspermisjon.

Kravet om ti dager lønnet permisjon for å ta seg av pleietrengende foreldre er heller ikke fulgt opp.

– Dette er små økonomiske krav som på sikt vil gi viktige effekter for likelønn og likestilling. Vi oppfatter våre krav som ansvarlige, og er derfor skuffet over at vi havner hos Riksmeklingsmannen med så stor avstand mellom tilbud og krav. Dette blir garantert noen tøffe runder, sier lederne for de tre hovedsammenslutningene.

Dersom man ikke har kommet til enighet innen midnatt 26. mai kan streik være et faktum.

En eventuell streik vil tidligst tre i kraft ved arbeidstidens begynnelse torsdag 27. mai.

Annonse

Flere saker

Annonse