JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestepensjon fra 62 år

Fra årsskiftet har alle rett til å gå av med pensjon fra fylte 62 år. Samtidig skal de også kunne ta ut tjenestepensjon fra samme tidspunkt, foreslår Banklovkommisjonen. I dag er det først mulig ved fylte 67 år, og kun i ti år.

Juni 2009 ble ny alderspensjon vedtatt, med nye regler for både opptjening og beregning av pensjonen som utbetales. Fra 1. januar 2011 kan den som har fylt 62 år ta ut alderspensjon når det passer ham eller henne. Det betyr at det blant annet innføres rett til fleksibelt uttak av alderspensjon for den enkelte arbeidstaker, rett til gradert uttak (altså en kombinasjon av pensjon og deltidsarbeid) og rett til fortsatt opptjening til alderspensjon ved fortsatt arbeid etter uttak av pensjon.

Fleksibel avgangsalder kalles det, med de konsekvenser det innebærer. Jo tidligere slutt på arbeidslivet i forhold til 67 år desto lavere alderspensjon fordi den såkalte pensjonsformuen fordeles på antall forventede leveår. Men dette kan blant annet delvis kompenseres ved å jobbe ved siden av pensjonen. Jobb ved siden av pensjon gir opptjening av nye pensjonspoeng.

Tilpasning av pensjonsordninger

Som en logisk konsekvens skal også de andre pensjonsordningene tilpasses den nye alderspensjonen fordi de skal følge hovedprinsippene i det nye systemet.

Den nye ordningen for avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor er på plass, men det mangler altså endringer i de ulike private tjenestepensjonsordningene (via jobben) og individuelle pensjonsordninger som blir tegnet av hver enkelt.

Banklovkommisjonen fikk derfor i juli 2009 i oppdrag å gå gjennom de ulike pensjonslovene (Lov om innskuddspensjon, Lov om foretakspensjon, Lov om obligatorisk tjenestepensjon og Lov om individuell pensjonsordning), og foreslå endringer slik at de harmonerer med den nye alderspensjon - og nye AFP.

Tjenestepensjon i maks 15 år

Endringene ble presentert på onsdag av Banklovkommisjonens leder, professor Erling Selvig. Privat tjenestepensjon kan i dag ikke utbetales før fylte 67 år. Som regel utbetales den til fylte 77 år. Ett av kommisjonens forslag er at tjenestepensjon heretter allerede kan utbetales fra fylte 62 år - og fram til 77 år, altså i maksimalt 15 år. Det innebærer at det årlige beløpet blir lavere.

Uttaket følger de samme grunnprinsippene som den nye alderspensjonen, nemlig fleksibelt uttak - altså hel eller delvis utbetaling av tjenestepensjon ved siden av jobben.

– Hvis en ønsker å pensjonere seg tidlig, må det også være mulig å hente ut sin tjenestepensjon fra samme tidspunkt, slo Erling Selvig fast da han overleverte utredningen til statssekretær i Finansdepartementet, Ole Morten Geving.

Opptjening fram til 75 år

På den andre siden foreslår kommisjonen at hver enkelt kan tjene opp pensjon fram til fylte 75 år. Per i dag er det kun mulig fram til 67. Dette er i tråd med den såkalte arbeidslinjen, altså ønsket om å få folk til å stå lengst mulig i arbeidslivet.

Kommisjonens leder, Erling Selvig, poengterte under overleveringen av den offentlige utredningen i Finansdepartmentet at det ikke vil være mulig å opprettholde de såkalte ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger (foretakspensjoner) slik de er i dag. Ytelsesbasert betyr at det garanteres et årlig pensjonsbeløp i forhold til lønna, for eksempel 70 prosent, i ti år etter fylte 67. De lar seg ikke kombinere med den nye alderspensjonen.

Overgangsordning for ytelsesbasert tjenestepensjon

Derfor foreslår Banklovkommisjonen en overgangsordning som tillater at eksisterende ordninger for ytelsesbasert tjenestepensjon videreføres, ved siden av de nye reglene for alderspensjon fra 1. januar 2011.

Overgangsordningen skal gjelde fram til Banklovkommisjonen har lagt fram den andre delen av sin utredning. Den skal avklare hvordan den såkalte Lov om foretakspensjon (som ytelsesbasert tjenestepensjon er en del av) kan tilpasses den nye alderspensjonen. Selvik antydet at overgangsordningen skulle gjelde i fire år.

Innstillingen er enstemmig. LOs Eystein Gjelsvik er medlem av Banklovkommisjonen.

– En liten seier, sa professoren.

Forslagene sendes nå ut på offentlig høring. Høringsfrist er 23. juli. Blant høringsinstansene er LO. Planen er at Finansdepartementet fremmer et lovforslag i løpet av høsten slik at endringene kan tre i kraft fra 1. januar 2011.

Last ned Banklovkommisjonens utredning.

Uførepensjon gjenstår

Erling Selvig understreket at det er "to vanskelig ting som gjenstår", nemlig uførepensjon og etterlattepensjon som også skal tilpasses den nye alderspensjonen.

Uførepensjonsutvalget antok under sitt arbeid at den nye uførestønaden (tidligere kalt uføretrygd) skulle tre i kraft samtidig med den nye, fleksible alderspensjonen. Dette blir det imidlertid ikke noe av. Den vil ikke tre i kraft fra 1. januar 2011.

Annonse
Annonse