JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hodebry i kraftverkene

Uavklarte pensjonsforhold er grunnen til at forhandlingene i private energiverk er utsatt til over helgen. Også ansatte her kan bli rammet av regjeringens forslag til pensjonssamordning.

ahr@lomedia.no

EL & IT Forbundet overleverte sine krav til årets forhandlinger allerede 21. april. Det har hele tiden vært klart at pensjonsproblemene blir det viktigste å rydde opp i. For etter at regjeringen nylig la frem forslag om at det nye, livsvarige påslaget for avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor skal samordnes med opptjente rettigheter i Statens Pensjonskasse (SPK) eller KLP, har alarmklokkene gått i Folkets hus. Forslaget berører blant annet ansatte som jobber i tidligere kommunale bedrifter, som kraftverkene.

Store summer

Nylig skrev Nettverk om telemontørene i Relacom som kan tape 40.000 – 50.000 kroner i året fra fylte 67 år dersom de går av med AFP som 62-åringer. De samme tallene kan trolig gjøres gjeldene også for ansatte i energiverkene.

- Det er en del uavklarte forhold knyttet til pensjon for de ansatte i denne sektoren. Et av hovedtemaene i år blir derfor å få en løsning på dette, sa forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT da kravene ble overlevert Energi Norge 21.april.

En slik løsning ligger ennå ikke på bordet, og de uavklarte forholdene gjør at forhandlingene nå usettes til over pinse.

Minstelønn

Som i de fleste andre områder i år, er minstelønnssatsene også et tema i oppgjøret for private energibedrifter. EL & IT ser for seg omredigering av tekst og justering av satsene. Samtidig vil forhandlingsdelegasjonen ha en likelønns/lavlønnspott minst på linje med det man fikk til i frontfaget, altså en ekstra 50-øring.

- I tillegg stiller vi noen krav i forhold til rettigheter rundt personlig integritet. Det skal være klare regler i forhold for eksempel overvåkning, sier Andersen.

Annonse
Annonse