JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever innsyn hos Linde

Rogaland Elektromontørforening reagerer kraftig på arbeidsforholdene ved Liquefied Natural Gas (LNG) anlegget i Risavika i Rogaland. De mener dette er sosial dumping satt i system.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

Skangass og Lyse satte arbeidet bort til det tyske firmaet Linde som har fått en såkalt «nøkkel i døra»-kontrakt. Det vil si at Skangass overtar anlegget når Lindes jobb er gjort. Linde har sørget for arbeidskraft til anlegget, og det er her elektromontørforeningen mener det er klare tegn på sosial dumping.

– Vi kom over saken gjennom et anonymt tips, at ting ikke var som det skulle på LNG-anlegget, forklarer John Helge Kallevik fra Rogaland Elektromontørforening.

Mangler id-kort

Kallevik mener det har dukket opp flere ting som åpenbart understreker sosial dumping. Flere av de ansatte på anlegget er innleid arbeidskraft fra både Polen og Tyskland. Montørforeningen mener mange av dem er ufaglærte som har jobbet med oppgaver de i følge Forskrift for elektrofagfolk (FKE) ikke skal utføre.

– Ved siden av dette er det flere av dem som ikke er i besittelse av id-kort. Det er det pålagt å ha i Norge, og skal vise at de som jobber er her på lovlig grunnlag, sier Kallevik, som også reagerer på boforholdene.

– I enkelte tilfeller har faktisk flere av arbeiderne måttet sove to og to i samme seng under samme dyne, og slik skal det ikke være, tordner Kallevik.

Krever innsyn

Situasjonen i Risavika er ikke unik. EL & IT Forbundet har lenge fortvilet over at det har utviklet seg en uheldig organisering av elektroarbeider på flere anlegg i Norge. Utenlandske elektroselskaper har fått kontrakter på Melkøya (kabeltrekk), Gjøa i Egersund (hele elektroarbeidet), ved Naturkraft på Kårstø (hele anlegget) og nå ved LNG anlegget i Risavika (hele anlegget). Forbundet har tidligere prøvd å få allmenngjort elektrooverenskomsten i verftsindustrien fordi de mener det foregår stor grad av sosial dumping i bransjen. Men da saken ble behandlet i tariffnemnda, fikk de etter lang tautrekking nei. Nemnda mente de ikke hadde god nok dokumentasjon. Og der ligger mye av problemet. Å få dokumentasjon er en langtekkelig, og til tider umulig oppgave. I Rogaland har elektromontørforeningen, også ved hjelp av oppdragsgiverne Lyse og Skangass, forsøkt å få innsyn i avtaler og kontrakter fra Linde.

– Men vi står dønn fast, sier Kallevik oppgitt.

– Ryddig og redelig

Teknisk Direktør i Skangass, Kenneth Olsen, er ikke enig med Kalleviks virkelighetsbeskrivelse. Han sier bedriften tok affære straks ryktene nådde dem om at det forgikk ting på LNG-anlegget i Risavika, som kunne være i strid med norsk lov og overenskomster. De har samarbeidet både med EL & IT Forbundet og Fellesforbundet, og Olsen mener det har vært jobbet på en ryddig og god måte for å komme til bunns i saken. Han forteller også om løpende og god dialog med begge forbund på regionalt toppnivå.

– Vi har vært på anlegget og snakket med de ansatte, reist ut for å se på boforholdene til arbeidstakerne. Vi har også påkrevd ovenfor Linde å få tilgang til den nødvendige dokumentasjonen som kreves for å påse at ikke noe lovstridig skjer på anlegget. Dokumentasjonen er videresendt både EL & IT Forbundet og Fellesforbundet. Av dette arbeidet har vi ikke avdekket noe som kan tyde på sosial dumping, sier Olsen.

Ikke nok

Dette til tross, Skangass er ikke fornøyde med den dokumentasjonen Linde har gitt dem, og Olsen mener at det er flere spørsmålstegn å stille rundt det de allerede er i besittelse av. Også fra EL & IT og Fellesforbundet har det kommet ønske om ytterligere dokumentasjon i form av arbeidskontrakter og lønnslipper. Skangass har skriftlig bedt om dette. Så langt har ikke disse blitt tilsendt.

– Linde mente at de hadde gitt oss tilstrekkelig med dokumentasjon. Vi derimot mener at det vi har fått er av en slik karakter at vi ikke kan avskrive at det foregår lovstridige ting på anlegget. Derfor har vi skrevet brev til Arbeidstilsynet med vedlagt kopi av svaret vi fikk fra Linde for å få bistand i saken, sier Olsen. Han opplyser at det ikke skal foreligge noen slags tvil om at Skangass tar dette på alvor eller driver useriøst.

– Selv om vi har satt bort byggingen av anlegget til Linde, er det vi som skal overta anlegget og er byggherre. For oss er det viktigste at arbeidsforhold og påseplikten blir fulgt, og at ting skjer etter norsk lov. Derfor er denne saken viktig for oss å komme til bunns i, og vi vil ikke legge den til side før vi har fått svar på alle de spørsmålene vi ønsker. Og så langt har vi altså ikke avdekket noen sosial dumping, sier Olsen, som mener det er for tidlig å si om denne hendelsen får konsekvenser for fremtidig samarbeid mellom Skangass og Linde.

Annonse
Annonse