JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler streik for 10.000 elektrikere

Torsdag starter meklingen på elektrooverenskomsten. Kommer partene ikke i mål, vil 10.000 av EL & IT Forbundets 12.000 elektrikere gå ut i streik fra lørdag morgen.

ahr@lomedia.no

– Vi har i dag varslet Riksmeklingsmannen at vi tar ut omtrent alle våre medlemmer. Dette blir ikke noen punktstreik. Vi mener alvor, sier Jan Olav Andersen, leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet.

Forbundet har flere viktige saker de vil ha på plass før de kan si seg fornøyd med årets tarifforhandlinger på landsoverenskomsten for elektrofag. En viktig prioritet er å øke fastlønnssatsene og garantilønna for fagarbeidere og arbeidstakere uten fagbrev. Da partene brøt forhandlingene 30. april, hadde de kommet et stykke i vei med økonomien.

Rotasjonsproblemer

Siden partene står foran en mekling, er det ingen som kan uttale seg om hvor lang man kom før forhandlingene strandet. Det som imidlertid er klart er at forbundet i år har flere prinsippkrav. Ved kravoverleveringen 25. mars var et viktig tem å få orden på rotasjonsordningene både for landanlegg og i Nordsjøen. Det var også et klart krav fra landstariffkonferansen i høst. Frustrasjonen blant medlemmene som jobber på disse anleggene har vært stor etter at LO i fjor tapte en arbeidsrettssak om hvordan rotasjonene skal praktiseres. Medlemmene ønsker seg ordninger som gjør at de kan jobbe mye mens de er på jobb, og deretter få mye fritid hjemme med familien. Elektrikerne i Nordsjøen vil i tillegg ha like ordninger som kolleger som jobber to uker på, etterfulgt av fire uker av.

Inn- og utleie

Et annet viktig tema ved kravoverleveringen var kravet om å få på plass bedre regler for inn- og utleie. Også dette har vært et stort ønske fra tillitsvalgte ute, som mener tariffavtalen ikke fungerer slikt det står nå. De vil ha paragrafer å slå i bordet med overfor arbeidsgivere som mer enn gjerne leier inn vikarer og midlertidige. EL & ITs krav ligner mye på det transportarbeiderne på godsterminalene har streiket for siden 15. mai. Også de krever en forpliktende tekst om innleie av arbeidskraft for å forhindre sosial dumping.

Meklingen starter torsdag, og frist er satt til natt til lørdag. Kommer de ikke i mål, går 10.000 elektrikere over hele landet ut i streik fra lørdag morgen.

Annonse

Flere saker

Annonse