JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blandet mottagelse blant elektrikerne

At EL & IT Forbundet ga opp de to prinsipielle spørsmålene om inn- og utleie og rotasjonsordninger i årets elektrikeroppgjør har skapt reaksjoner.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

– Av tre likestilte hovedkrav, fikk vi igjennom et halvt. Da syns jeg det blir feil å slå seg på brystet, og skryte av et godt oppgjør, skriver Thomas Aakermann i en kommentar til resultatet på nettsamfunnet Arbeidersamfunnet.

Heller ikke leder av elektroarbeidernes fagforening i Sogn og Fjordane, Ove Toska, er fornøyd.

– Det økonomiske er vel og bra, men at man kun får innfridd ett av tre hovedkrav har vi allerede mottatt kraftige reaksjoner på. Vi har fått veldig mye skryt for den jobben vi har gjort på vervesiden her hos oss. Nå tror jeg vi vil få en tøff kamp for å beholde dem. I bunn og grunn så er skuffelsen stor der ute. Jeg vet at det skal settes ned et utvalg som skal jobbe videre med disse spørsmålene, men et utvalg sammen med Nelfo, imponerer ingen her, sier han.

– Stem nei

Også Geir Gjerstad, klubbtillitsvalgt i Bravida Oil & Energy, med mange medlemmer både på landanlegg og offshore hadde håpet på noe bedre.

– Jeg føler vel egentlig at de ikke ble helt ferdige. Vi hadde jo håpet på en avklaring rundt dette med rotasjon og offshore. Jeg ser jo nå at det skal nedsettes et utvalg som skal drøfte dette videre, men jeg er redd for at det ikke vil føre frem, og at vi får en rotasjonsordning vi ikke kan leve med. Jeg som tillitsvalgt vet at forbundet jobber for å få til det beste for oss, men det er vel så viktig at forbundet nå viser dette tydeligere utad til medlemmene, sier han.

I Rogaland elektromontørforening er de misfornøyde.

– Vi vil ut fra en samlet vurdering, og spesielt i forhold til oppnådde resultater på de prioriterte kravene i årets lønnsforhandlinger, anbefale medlemmene å stemme nei, uttaler styret.

Godt fornøyd

Nina Farnes Hansen, leder for Elmontørenes forening i Oslo/Akershus er imidlertid godt fornøyd med årets resultat.

– Jeg synes det ser greit ut, selv om det ble lite rundt dette med inn- og utleie. Det samme gjelder spørsmålet om rotasjonsordningene, men der skal det bli satt ned et utvalg og det kan jo bli bra. Man ønsker seg jo alltids mer, men kan ikke alltid få alt, og slik ble det vel nå også. Det jeg er veldig godt fornøyd med er hevingen av minstelønnen med 12 kroner. Dette tror jeg vil være viktig i kampen mot sosial dumping. Men det som virkelig gleder meg mest er at de fikk gjennom dette med betalt pappaperm de første 14 dagene etter barnets fødsel, sier hun.

– Godt oppgjør

Da den lange meklingsnatten var over sist helg, medgikk forbundsleder Hans O. Felix at de ikke kom helt i mål når det gjaldt de prinsipielle spørsmålene.

– Vi kom dessverre ikke i mål her. Vi er enige om at det skal settes ned et utvalg som skal jobbe med spørsmålene frem til neste oppgjør, og så får vi ta opp ballen da, sier Hans O. Felix.

Han sier oppgjøret likevel ble så godt at det ikke var grunnlag for å gå til streik på det.

– Jeg må innrømme at jeg de siste timene nesten var helt sikker på at det ville bli streik. Vi presset arbeidsgiverne hardt, og presset sitronen til siste dråpe. Vi kom så langt det var mulig å komme i denne omgang, sier forbundslederen i EL & IT.

Annonse
Annonse