JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima taper terreng

Om det er den kalde vinteren vi kan skylde på er uvisst, men folks interesse for klimaendringene er dalende skal vi tro TNS Gallups klimabarometer.

csd@lomedia.no

Med data også fra i fjor vår og høst, kan Gallup sammenligne hvordan folks oppfatning utvikler og endrer seg. Det hersker ingen tvil blant det norske folk om at klimaendringene er menneskeskapte, men tallene fra undersøkelsen viser vi er mindre opptatt av klimaendringene. Samme tendens viser undersøkelsene blant de politiske partiene. I fjor på denne tiden var klimautfordringene enten den viktigste saken eller blant de topprioriterte sakene blant de rødgrønne, og Venstre og Krf. Nå er satsing på vei og jernbane den viktigste saken, og klimaendringer er dalt lenger ned på lista.

Vil ha handling

Likevel. Klimabarometeret viser at folk er utålmodige og ønsker handling. TNS Gallups prosjektleder for undersøkelsen, Daniel Rees, sier dessuten at folks tillit til FNs klimapanel svekket etter den mislykkede klimakonferansen i København i fjor. Ved siden av dette mener majoriteten av de spurte at det gjøres for lite på den fornybare satsingen her i Norge.

– Vi ser endringer i folks holdninger fra kun et år tilbake. For eksempel er folk langt mer positive til vindkraft både på land og offshore. Å bygge ut strømnettet, også blant kritikerne på vestlandet, er langt flere nå positive til, sier Rees.

Fremdeles er vannkraft den mest populære energikilden i Norge, men det er vindkraft til havs som folk mener det bør satses på og bevilges penger til å utvikle. CO2-rensing er folk mer skeptisk til i år enn tidligere.

– Dette kan fortsatt komme av at folk i liten grad vet hva dette er. I undersøkelsen svarte så mange som 31 prosent at de ikke hadde noen mening om det skulle brukes mer penger til utbygging av CO2-rensing. Bare 11 prosent av de spurte tror gasskraft med CO2-rensing har noe for seg, sier Rees.

Lei prat

Leder av Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken mener folk begynner å bli lei av politikere.

– Det er politikernes oppgave å oppfordre folk til å være miljøvennlige. Det som er i ferd med å skje nå er at folk begynner å bli lei politikere som bare prater og ikke gjør noe. Det får folk til å tro at klimaspørsmål ikke er så viktig, sier Haltbrekken.

Han langer også ut mot politikere som er mer opptatt av å skylde på hverandre, uten å løfte en finger for å gjøre noe selv.

– Det må sørge for få den vitenskapen som trengs for å kunne gjøre noe for å bedre klimasituasjonen. Derfor er det viktig at politikerne tar affære og benytter og utvikler den vitenskapen vi har i dag til dette arbeidet, før det er for sent, slår Haltbrekken fast.

Annonse
Annonse