JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heftig streikevår

Rundt 400.000 dagsverk har foreløpig gått tapt i streiker i årets tariffoppgjør. Flere kan det bli over sommeren.

ahr@lomedia.no

- Vi må ti år tilbake for å finne et like konkfliktfylt lønnsoppgjør. I overkant av 70.000 har vært ute i streik og 400.000 arbeidsdager har gått tapt på grunn av streiken, sier FAFO-forsker Kristine Nergård til NRK.

Våren startet med streik i byggebransjen, fulgt opp av både renholdsstreik og vekterstreik. Men det er særlig den store streiken i kommunesektoren som har bidratt til å dra opp antall arbeidsdager. Alle de fire arbeidstakerorganisasjonene var ute i streik samtidig i den 13 dager lange streiken.

- Vi har ikke sett en så bred streik i kommunal sektor tidligere. Vi må tilbake til 1996 for å finne tilsvarende antall streikedager, sier Kristine Nergård.

Fortsetter til høsten

Det kan fort bli flere dagsverk på denne statistikken. i dag faller dommen i arbeidsrettssaken NHO har anlagt mot EL & IT Forbundet og LO i den såkalte IKT-konflikten. EL & IT Forbundet vil endre omfangsbestemmelsen i IKT-avtalen med NHO slik at den endrer status fra prøveavtale til permanent avtale, og er villig til å streike - og sympatistreike for det. Dagens dom vil avklare om de har anledning til å gjøre det.

Mekler i heis

Også blant heismontørene kan det bli streik til høsten. Fredag tok partene en pause i meklingen på heisoverenskomsten, og vil ta opp igjen tråden 17. august. Blir det ikke enighet da, kan heismontørene være ute i streik fra den 18. august.

Ny mekling

Heller ikke forhandlingene i KS Bedrift på kommunale energiverk ble landet før sommeren. I skrivende stund har man ikke satt noen meklingsdato her, men mekling vil sannsynligvis skje i slutten av august/begynnelsen av september.

Annonse
Annonse