JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer familieidyllen

Å bruke fritiden sin på å få kontroll på sine deadlines, kan skape konflikter i hjemmet. Det viser en ny dansk studie.

csd@lomedia.no

Studien er utført ved Det Nationale Forskningcenter for Arbeidsmiljø i Danmark, og viser at de som jobber med mange deadlines kan oppleve konflikt i familielivet på grunn av dette. Studien er utført på kunnskapsarbeidere, og viser at mange av arbeiderne med fleksitid, benyttet seg av både fritiden og kvelder til å komme i mål med oppgavene sine. Flere av de spurte i undersøkelsen kunne bekrefte at det i flere tilfeller har oppstått konflikt på hjemmebane. Også arbeidskulturen har en vesentlig betydning for mengden av konflikter mellom arbeid og privatliv. På de arbeidsplassene med en såkalt familievennlig kultur, var det langt færre konflikter mellom arbeid og privatliv enn i de bedriftene hvor en slik kultur var langt mindre akseptert.

Interessant

Hos Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) vekker den danske studien oppsikt. Seniorrådgiverne Cecilie Aagestad og Trine Eiken mener de kan trekke paralleller til liknende funn her hjemme. Norske tall fra Statistisk Sentralbyrås Levekårsundersøkelse fra 2006 viste lignende problem, nemlig at arbeidstakere med fleksitid har mer konflikt mellom arbeid og familie enn ansatte uten.

– Dette er interessant å se i sammenheng med funnene fra den danske undersøkelsen. Det er flere konflikter mellom arbeid og familie blant arbeidstakere som arbeider i kunnskapsbedrifter, som har mange deadliner og som ofte benytter seg av kveld og helg for å klare dem, uttaler de to seniorrådgiverne i en melding.

Familievennlig

Samtidig kan fleksitid være til de ansattes fordel dersom de jobber i en bedrift med familievennlig arbeidskultur.

– Den danske undersøkelsen viser at en familievennlig bedriftskultur kan være avgjørende for effekten av faktorer på konfliktnivået, og dette kan også tenkes å gjelde for fleksitid. For ansatte med en familievennlig kultur på arbeidsplassen kan fleksitid innebære muligheten til å hente barna tidlig, mens fleksitid på andre arbeidsplasser kan innebære forventninger om lange arbeidsdager eller arbeid på kveld og helg, sier Aagestad og Eiken.

Annonse
Annonse