JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Driller ungdommene

I mars skal nye personer overta ledelsen i ungdomsutvalget i EL & IT. Opplæringen er allerede i gang.

csd@lomedia.no

På EL & ITs landsmøte i mars neste år, fratrer Øyvind Hvidsten, Stig Andre Heggem, Anette Eriksen og Geir Ove Kulseth sine verv i EL & ITs ungdomsutvalg. En æra er over for de fire, men åpner dører for nye initiativsterke unge. Over lengre tid har ungdomsutvalget jobbet for å forberede distriktenes ungdomsrepresentanter på oppgaven. Den tredje samlingen finner sted denne helgen for å lære dem hvordan et landsmøte er lagt opp.

– Det er veldig viktig det som ungdomsutvalget gjør nå. Det at de forbereder oss på hvordan det er å tale i store forsamlinger og hvordan store konferanser er lagt opp og hvordan de fungerer er ikke så lett å vite uten at man får prøvd seg, sier Maria Jacobsen, elektriker og klubbstyremedlem i Aibel Rogaland. I våres ble hun engasjert i ungdomsutvalget i sitt distrikt og fikk samtidig mer innsikt i hva som kreves. Hun deltok på sin første konferanse i april, der hun blant annet ble drillet i talerstolteknikk.

– Det var litt skummelt først, men etter å ha gjort det noen ganger blir man tryggere på seg selv og det glir bedre. Jeg er vant til å opptre foran folk siden jeg synger i kor, men dette er annerledes og her er det teknikker som må sitte. Det fine er at jeg blir tryggere og tryggere for hver gang jeg går opp på talerstolen, smiler hun.

Se og lære

Tor Paasche jobber i YIT og er ungdomsrepresentant i distrikt Nordland, og er med på ungdomsutvalgets samling for første gang. Han innrømmer at han er lite kjent med taleteknikker og hvordan et landmøte fungerer.

– Men jeg har litt erfaring fra elevrådet fra skolen, men dette er nok ganske så annerledes. Det viktigste blir å se og lære, men er det noe jeg brenner for skal jeg nok ta ordet også, sier han. Det må han også. Stig Andre Heggem kunne fortelle alle deltakerne under minilandsmøtet at her må hver deltaker opp på talerstolen minst to ganger i løpet av helgen.

Jakob Texmo, som sitter i ungdomsutvalget for EL & IT i Nordland, er også helt fersk i gamet, men tar ting med fatning.

– Jeg kom med i mars i år. Dette er første samlingen jeg er med på, men er ikke så nervøs. Det viktigste her er jo å lære teknikkene. Tror dette vil bli veldig lærerikt og spennende, sier Jakob.

Flere i kikkerten

Øyvind Hvidsten, leder for ungdomsutvalget i EL & IT Forbundet, er svært fornøyde med utviklingen og engasjementet de ulike ungdomsrepresentantene har vist gjennom samlingene de har hatt så langt. At flere nye som Tor og Jakob kommer til er han strålende fornøyd med.

– Det er god stemning og de er ivrige etter å lære. For arvtakerne våre er denne kursingen svært viktig, og vi er veldig glade for at vi har fått muligheten til å gjennomføre dette. Det er nå de lærer. Det nytter ikke å bli kastet til ulvene da du er langt over 40, smiler han. På denne samlingen skal alt fungere som et ordentlig landsmøte. Her skal de bli presentert vedtekter, få mulighet til å komme med innspill og må forholde seg til taletider.

– De skal lære alt det grunnleggende, smiler Hvidsten. Oppslutningen til dette har som sagt vært god. Likevel er det noen distrikter som ikke stiller med representanter noe Hvidsten er lite fornøyde med.

– Det er tydelig at flere distrikter ikke skjønner viktigheten med dette. Derfor oppfordrer jeg disse, til å skjerpe seg og stille med representanter. Det er tross alt ungdommen som er fremtiden, slår Hvidsten fast. For ungdomsutvalget har samlingene også vært fine fora å speide etter sine egne arvtakere. Og selv om Hvidsten ikke vil røpe noe ennå, innrømmer han at de har flere kandidater i kikkerten.

– Så får vi se hva som skjer. Vi regner med at vi har mer klart i månedsskiftet januar februar neste år, sier han.

Annonse
Annonse