JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Første sak med solidaransvar

1. januar i år kom lov om solidaransvar for lønn. Nå stilles for første gang en hovedentrepenør til ansvar for underleverandørens manglende lønnsutbetaling.

erlend.angelo@lomedia.no

Det er de to litauiske arbeiderne Tomas Mechauskas og Asta Jaskunaite som krever etterbetaling for malerarbeid på skolebygg i Oslo og Røyken. Fellesforbundets avdeling 603, Oslo Bygningsarbeiderforening fronter saken for dem, skriver Aftenposten.

Bygningsarbeiderforeningen har reist et krav overfor enkeltmannsforetaket Bygg og By Danilevicius på 172.000 kroner. Samtidig blir hovedentreprenør Malermester Harald Aaskautrud AS krevd for solidaransvar i saken. Kravet er også oversendt byggherre Undervisningsbygg KF. Dette er den første saken om solidaransvar her til lands etter at loven trådde i kraft ved årsskiftet.

Behandlet korrekt

– Loven har hatt effekt, vi finner ikke de grove tilfellene av sosial dumping på byggeplassene til de store entreprenørene lenger. Men blant de små og mellomstore bedriftene er tilstanden minst like ille som før, kanskje verre, sier Jonas Bals, ombud for baltiske arbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening, til Aftenposten.

Tomas Mechauskas fikk til sammen 1300 kroner i lønn for 288 timers arbeid. En timelønn på 4,50, med andre ord.

Kravet på 172.000 stiller Bygg og By seg uforstående til.

– Asta har ikke jobbet for oss, Tomas har skrevet timer med gaffel. 144 timer er korrekt, ikke 288 timer, sier daglig leder Frank Remi Wang til avisen.

Vil rydde opp

Hovedentreprenøren kaller på sin side saken for svært beklagelig.

– Hvis det er tilfellet at arbeidere ikke har fått den lønnen de har krav på, skal vi ordne opp i det. Vi vil ta kontakt med firmaet og fagforeningen for å få greie på hva som har skjedd, sier daglig leder Marius Bergstrøm i Malermester Harald Aaskautrud AS til Aftenposten.

Ikke overrasket

– Jobben med å finne god nok dokumentasjon kan være veldig vanskelig til tider. Uten kontrakt blir det selvfølgelig enda vanskeligere. Fortsatt preges mange kommunale byggeplasser av dårlige rutiner, forteller Bals til magasinett.org, Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Bals forteller videre at det ikke er overraskende at første sak med solidaransvar kommer i malerbransjen.

– Vi hører og ser mye her fra. Det legges inn for lave anbud, noe de nederste i kjeden må betale for, forteller Bals, som er fornøyd med solidaransvar som virkemiddel.

– Dette er ikke første gang vi har en sak mot Bygg og Bo. 12. august sendte vi over en sak for et annet medlem; her har vi ikke hørt noe. I denne nyeste saken er vi allerede i forhandlingsposisjon, takket være det faktum at vi her har en aktør som står solidarisk ansvarlig for kravet, mener Bals.

Mer om solidaransvar her!

Gjelder siden 1. januar 2010, i bransjer hvor tariffavtalen er allmenngjort.

Betyr at hovedentrepenøren og alle ledd oppover i en kontrakskjede kan gjøres ansvarlig hvis arbeidsgiver ikke betaler lønn.

Minstelønn i byggebransjen er etter allmenngjøringsloven 133,50 kroner i timen (gamle satser).

Annonse
Annonse

Gjelder siden 1. januar 2010, i bransjer hvor tariffavtalen er allmenngjort.

Betyr at hovedentrepenøren og alle ledd oppover i en kontrakskjede kan gjøres ansvarlig hvis arbeidsgiver ikke betaler lønn.

Minstelønn i byggebransjen er etter allmenngjøringsloven 133,50 kroner i timen (gamle satser).