JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaveregler på trappene

Regler om mottak av gaver varierer i LO og forbundene. HK er i gang med å lage gaveregler, uavhengig av de siste dagenes presseoppslag.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

anette@lo-media.no

mia.paulsen@lomedia.no

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

ane.borrud@lomedia.no

Forbundets administrasjonssjef Kristin Nielsen opplyser at de allerede har hatt et seminar med revisorfirmaet sitt hvor de har gjennomgått både skatteregler, smøringskultur og vær-varsom-plakater. Nå gjenstår det å sette konkrete regler ned på papiret.

- Vi har hatt fokus på dette lenge, og gjennomgangen vi har hatt viser at vi alle har en klar, felles forståelse av å være svært forsiktig når det gjelder å motta gaver. Nå skal vi lage et dokument som slår fast politikken på dette området, sier Nielsen til HK-Nytt.

Personlige fordeler

Ansatte i Fagforbundet skal ikke motta personlige fordeler av en art som kan påvirke eller være egnet til å påvirke handlinger, saksforberedelse eller vedtak. Forbundet følger opp skattereglene slik at gaver blir innberettet.

Ansatte skal opptre slik at de i tjenestesammenheng ikke uberettiget tilgodeser noen - person, firma eller annen sammenslutning, heter det i Fagforbundet.

Skattereglene

I EL & IT Forbundet finnes det ingen andre regler enn skattemyndighetenes regler for verdi av gaver og at det skal oppgis over en viss sum.

Når forbundets folk er ute på oppdrag, så får de kanskje påskjønnelser for foredrag og innledninger. Det dreier seg stort sett om en flaske vin eller lignende.

Større gaver er for tida på et lager i Folkets Hus i Oslo og ventes å havne i monter etterhvert. Det er gaver fra søsterorganisasjoner eller organisasjoner med bilateralt samarbeid osv - gitt ved jubileer/landsmøter eller som ren takk.

Lager retningslinjer

Arbeidsmandsforbundet har ingen skrevne regler for gavemottak.

– Vi holder på å utarbeide etiske retningslinjer, og det vil være naturlig at det kommer inn der, sier organisasjonsleder i Arbeidsmandsforbundet, Kirsti Mandal.

Praksisen per i dag er at ansatte og tillitsvalgte spør nærmeste overordnede dersom de er i tvil.

– Men det er sjelden vi kommer opp i denne problemstillingen, legger hun til.

Personalreglement

FO har både personalreglement og etiske regler som regulerer hva tillitsvalgte og ansatte kan tillate seg i aktuelle sammenhenger. Et spesifikt reglement som hjemler praksis rundt gaver utover det som reguleres av generelle, norske, skatteregler, har så langt ikke vært vurdert som nødvendig her.

- Det står imidlertid en del gaver som er blitt gitt opp gjennom tidene (en afrikansk statue, en plakett fra barnekultursenteret i Bethlehem, etc.) rundt om på forbundskontoret. Vi er kjent med at stadig flere virksomheter har innført reglement rundt mottak av gaver, og er åpne for å vurdere om dette også skal gjøres i FO, sier Margrethe Lied, avdelingsleder Informasjon og organisasjon i forbundet.

Redelighet

LO viser til Arbeidsreglementet, der det under overskriften forretningsetikk og integritet heter:

«LO stiller høye krav til redelighet og forretningsmoral både internt og eksternt i inn- og utland. En ansatt er ikke berettiget til å betinge seg eller motta noen form for økonomiske fordeler - direkte eller indirekte - i anledning av eller i forbindelse med LOs forretninger. »

.

Annonse
Annonse