JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

30 må gå i EDB Business Partner

Sviktende lønnsomhet er grunnen, sier ledelsen. Galskap mener EL & ITs klubbleder Borgar Granbom.

csd@lomedia.no

I juni kom nyheten at EDB Business Partner planla å slå seg sammen med ErgoGroup, noe som vil føre til at selskapet blir en IT-gigant i Norden med over 10.000 ansatte. Det var også varslet en nedbemanning, men ikke før i 2011. I EDB begynner nedbemanningen likevel nå. I sommer skrev Nettverk at lønnsomheten i selskapet ikke hadde vært så god som ledelsen ønsket i andre kvartal. Etter å ha gjennomført flere spareprogram, varslet selskapet at disse ikke var tilstrekkelig, og at flere ansatte mellom 62 og 67 år ville få tilbud om førtidspensjonering.

Galskap

I ettertid viser det seg at heller ikke dette var godt nok. Nå varsler selskapet at ytterligere 30 ansatte må gå.

– Det er dessverre ingen hyggelig situasjon. Vi la opp til at en vesentlig andel skulle komme gjennom tilbud om overgang til frivillig pensjon. Vi ser nå at det ikke var tilstrekkelig. Det er bakgrunnen for at noen medarbeidere blir berørt, uttaler kommunikasjonsdirektør Geir Remman til nettstedet digi.no.

For EL & ITs klubbleder i EDB Business Partner, Borgar Granbom, derimot faller ikke saken i god jord.

– Dette er galskap. Denne løsningen kan umulig bli lønnsom for bedriften. Vi er inneforstått med at det vil komme mange harde og tøffe nedbemanningsrunder til neste år på grunn av sammenslåingen. Der vil også langt flere av våre medlemmer bli berørt. Derfor kunne ledelsen ha spart seg for dette nå, sier Granbom til Nettverk.

Belastende

Granbom er ikke i tvil om at den nedbemanningen som EDB setter i gang nå, vil virker demotiverende på de ansatte og gå utover produksjonen til firmaet. Han forteller at det er flere ansatte i firmaet som hele tiden føler seg utsatt.

– Slike nedbemanningsrunder virker svært tungt psykisk for mange. Flere frykter for at turen deres vil komme neste gang, sier han. Han opplyser videre om at de første drøftingsmøtene nå er gjort. I denne omgangen er det kun ett EL & IT-medlem som står på listen. Dette medlemmet har imidlertid sagt klart i fra at han ønsker å beholde jobben.

– Han er også per i dag villig til å gå til sak om nødvendig, slår Granbom fast.

Vil ikke oppgi

Det kommer ikke fram hva slags betingelser som vil bli gitt, men ledelsen understreker at de eldre medarbeiderne som har vært lenge i firmaet vil bli godt ivaretatt.

– Det er snakk om blant annet å gi tilbud om AFP. Jeg mener bestemt at dette må være en svært dyr løsning for firmaet, samtidig som det er kynisk. Det blir på en måte slik at ledelsen i firmaet dytter «problemet» over på trygdeverket. Flere av de ansatte som får dette tilbudet vil takke ja, nettopp fordi at de ikke orker å krangle mer med ledelsen selv om de egentlig ikke ønsker å slutte å jobbe. Det må være på sin plass å gi AFP-kandidater en mer verdig avgang enn slik det blir håndtert her, tordner Granbom.

Annonse
Annonse