JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gjennomfør rødgrønn politikk

Forbundsleder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix sier i en kommentar til Per Østvolds kronikk i LO-Aktuelt at regjeringen konsekvent må kjøre gjennom sin egen politikk. Han mener høyresida i for stor grad har fått sette dagsorden.

stig.christensen@lomedia.no

I Per Østvolds kritiske kronikk i LO-Aktuelt mot regjering, LO og eget parti, nevner han blant annet at den rødgrønne politikken må bli tydeligere. Han vil ha konfrontasjoner med høyresida som kan tydeliggjøre forskjellene mellom et solidarisk velferdssamfunn og høyresidas forskjells-Norge.

LES MER: Les hele Per Østvolds kronikk

Og han vil løfte fram reformer som kan begeistre velgerne, som høyhastighetstog mellom de store byene på Østlandet, sosial boligpolitikk og gratis tannbehandling. Samtidig snakker han om mer effektiv bekjempelse av sosial dumping og å sette ned foten mer kraftfullt i forhold til outsourcing og privatisering.

Vi har spurt en del forbundsledere om synspunkter på utspillet. De er enige i at det trengs en tydeliggjøring av politikken, men hvilke saker som bør heises opp er det ulike meninger om.

Stå på politikken

Hans O. Felix i EL & IT Forbundet har ikke problemer med at man må bli tydeligere på egen politikk.

– Ta barnehagesaken og spørsmålet om begrensning av utbytte til private eiere. Høyresida blåste seg opp og man fikk inntrykk av at regjeringa raskt kom på vikende front. Mitt råd her er å stå på politikken og kjøre den igjennom. Det hadde gått rett hjem hos rødgrønne velgere.

Felix mener regjeringa bør bli flinkere til å kvittere ut en del ting, blant annet gjelder det forskrifter innen hans egen bransje. Av det Østfold nevner mener han blant annet sosial boligpolitikk må prioriteres, slik at unge kommer lettere inn på boligmarkedet.

Dumping og allmenngjøring

– Og så må regjeringen bli klarere på sosial dumping, og da ikke minst på loven om allmenngjøring. Felix mener det er for lett for arbeidsgiversiden og NHO å legge kjepper i hjulene på dette området.

– Hvis vi skjærer igjennom her, vil det gå rett hjem hos kjernevelgerne, mener han. Forbundslederen er videre imot å implementere et vikarbyrådirektiv som vil gjøre det lettere å få til tilfeldige ansettelser og dermed svekker ansettelsesvernet.

Han mener staten bør sikre offentlig eierskap og være en klar og tydelig eier. Han mener departementet må gå inn og instruere der selskapene ikke følger den statlige eierskapspolitikken.

– Kort sagt, regjeringen må bruke eiermakta bedre, mener Felix.

Må på barrikadene

Turid Lilleheie i NTL sier som en generell kommentar at hun synes Østvolds innspill har mye for seg. For henne er velferdssatsing et nøkkelord. Hun mener LO fattet et godt vedtak om uførepensjon på siste kongress, men at den ikke er frontet godt nok av LO-ledelsen etterpå.

– Regjeringen vil redusere barnetilleggene i sitt forslag til ny uføretrygd. Det holder ikke. Her burde LO gått på barrikadene, mener Lilleheie. Heller ikke det nye forslaget til skattlegging av pensjonister er hun glad for.

– De tar fra dem som har nest minst og gir til de som har minst. Dette rammer en rekke statsansatte, mener Lilleheie. Ellers mener NTL-lederen at kampen mot privatisering av velferdstjenester er viktig:

– Fagbevegelsen skal være et korrektiv. Vi må utfordre den sittende regjering her, og vise medlemmene tydeligere hva vi står for. Dermed må vi fronte politikken klarere i media, mener Turid Lilleheie.

Langt fram i skolepolitikken

Per Østvold har kalt sin kronikk «Regjering på tomgang», og Stein Grøtting i Skolenes Landsforbund kjenner seg igjen på sitt område. Grøtting mener det har gått tregt fra regjeringens side med å innfri skolepolitikk fra Soria Moria II.

– Men jeg er ikke enig med ham når det gjelder kritikken av LO på vårt område. LO har vært tydelig om frafallet i videregående skole og hva som må gjøres. Frafallet er størst innen yrkesfaglige studieretninger. Vi har pekt på behovet for mer kraftfulle tiltak med arbeidsrelevant opplæring, samt å være i forkant med lærlingeplasser.

Grøtting viser til mangelen på slike plasser og at regjeringen da må ta ansvar ved å tilby ytterligere to år på skolen. Forbundslederen mener Kristin Halvorsens utspill, Ny giv, bærer preg av lite nytt og lite giv. Gudmund Hernes har for lengst lagt fram Fafo-rapporten Gull av gråstein.

– Vi vet nok, så hovedfokuset nå må være handling. Grøtting er opptatt av å stramme opp konfrontasjonene med høyresida. Han er ikke imot nye reformer, men tror det er vel så viktig å følge opp det man har varsla. For øvrig understreker Stein Grøtting den ideologiske kampen mot høyresida, nemlig kampen mot privatisering av velferdsoppgavene.

– Regjeringen er utydelige her. Vi trenger klarere konfrontasjoner med høyresida på dette området, mener Grøtting.

Distriktene

Leif Sande i Industri Energi er for tydeliggjøring, men har fokus på en del andre saker, som speiler den lave oppslutningen om de rødgrønne i distriktene og langsmed kysten:

– Dagens regjering har sviktet industrien og distriktene. Jeg kan si mye positivt om regjeringen, men velgeroppslutningen viser at det er noe som ikke stemmer. Ta for eksempel Odda. Har man ikke industri, trenger man heller ikke sykehus. Ap er usynlig på de tradisjonelle kjernesakene, mener Sande. Han synes de sakene Østvold trekker fram er gode saker, men mener likevel at det ikke bare er å finne på nye saker.

– Jeg er mer opptatt at det gjøres en god jobb der det forventes, sier Sande og nevner industrien, eldreomsorg og sykehjem.

Jan Davidsen i Fagforbundet hadde i dag ingen kommentar til innholdet i Per Østvolds kronikk.

Annonse

Flere saker

Annonse