JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nå er begeret fullt

Tillitsvalgte i energisektoren er lei av å vente på ny kompetanseforskrift. – De rød-grønne sikret seg våre stemmer ved stortingsvalget fordi de samtidig lovet en forskrift. Men ennå har vi ikke sett noe til den, sier de.

ahr@lomedia.no

Kampen for en ny kompetanseforskrift har pågått i flere år. Frontene har blitt kraftigere etter at nettselskapene i stadig større grad outsourcer store deler av den kompetansen de trenger for å drifte- og vedlikeholde strømnettet. Denne utviklingen svekker forsyningssikkerheten, mener EL & IT Forbundet, og fikk i 2008 støtte fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE). De kom med et rundskriv som strammet inn praksisen. Samtidig ble det varslet en forskrift som i stor grad skulle følge hovedlinjene i rundskrivet. Et slik forslag har vært på høring, og det har også versjert flere andre forslag. Men noen ny kompetanseforskrift har det ikke blitt.

LES MER: Olje-og energidepartementets forslag til forskrift som ble sendt på høring

LES MER: Farligere å bli strømløs, mener forskere.

LES MER: Olje-og energiminister Terje Riis-Johansen lovet en ny forskrift i november i fjor.

Utålmodig!

– Nå begynner tålmodigheten å bli tynnslitt, sier nestleder Morten Bildøy i EL & IT-klubben i BKK.

Sammen med flere andre profilerte tillitsvalgte i energisektoren er han nå lei av å vente på regjeringens vingling i saken.

– Vi kan jo ikke bare vente og vente. Vi opplever at arbeidsgiversiden presser på i den andre enden, og dette påvirker oss i vår arbeidssituasjon. Nå må vi få forskriften som sikrer både arbeidsplasser og forsyningssikkerheten, sier Jan I. Kaspersen i NTE.

LES MER: Forskriften skal på plass, krever EL & IT Forbundet.

Sterke motkrefter

Energi Norge og arbeidsgiverne jobber nemlig sterkt mot en innstramming av dagens praksis. Senest i februar skrev Energi Norge til Olje- og energidepartementet for å be dem se bort fra NVEs forslag til forskrift.

– NVEs forslag er basert på rigide krav som svekker grunnlaget for at energibransjen kan løse investeringsutfordringene vi står overfor. Sterk beredskap krever lokalt tilpassede løsninger. NVEs forskriftsforslag er et hinder for dette, skriver Energi Norge i brevet som er adressert til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Samtidig har flere entreprenørselskaper satt seg sammen for å se om de kan lage en felles nasjonal beredskapsstyrke. Tanken er at en slik styrke skal sikre, bestående av rundt 1.000 montører, skal sikre kontinuerlig arbeid ved store driftsforstyrrelser.

– Det omfatter vi som et direkte angrep på kompetanseforskriften. Ved å vise til en slik beredskapsstyrke, skal arbeidsgiverne våre vise at det ikke er noen fare for forsyningssikkerheten. Men vi har aldri vært imot å stille opp for hverandre vi, dersom det har vært store kriser. Men det må også være forsvarlig sikkerhet ved mindre kriser, og da er lokal kunnskap alfa omega, sier Arnfinn Bjørnli fra Gauldal Energi.

LES MER: Krever god søvn for alle

– Ødeleggende

De tillitsvalgte mener usikkerheten rundt kompetanseforskriften er ødeleggende for bransjen. I en bransje som er i ferd med å forgubbes, er det viktig å rekruttere unge montører.

– Men vi vet ikke lenger hvor sikre arbeidsplassene våre er, eller om vilkårene vil bli drastisk endret i tiden som kommer. Det kan være ødeleggende for rekrutteringen, mener Bildøy.

Samtidig sier han medlemmene begynner å lure på hva som skjer i den rød-grønne regjeringen.

– Før stortingsvalget flagget Arbeiderpartiet at de støtter EL & ITs krav om at nettselskapene ikke skal drive med outsourcing. Dermed sikret de seg våre stemmer. Nå vil vi se at disse lovnadene ikke bare var tomme ord, sier han.

LES MER: Arbeiderpartiet støtter EL & IT Forbundet

At det også har vært problemer med å få gjennomslag i andre saker, blant annet utleieforskriften som ble vedtatt før sommeren, gjør at tilliten til regjeringen, og departmentet er svekket.

– Det er urovekkende at det tar så lang tid. Utleieforskriften ble jo ikke slik vi ble lovet, og nå frykter vi for kompetanseforskriften, sier de tillitsvalgte i energisektoren.

Annonse

Flere saker

Annonse