JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjevhetene forsterkes i utdanningen

– De som har minst skal få mer, var kunnskapsminister Kristin Halvorsen budskap da hun møtte LOs utdanningskonferanse.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Utdanningsgodene er skjevere fordelt enn det vi tror. I dag er det de som har mest utdanning i bunn som får mest etterutdanning. Skjevheten i utdanningssamfunnet forsterkes i etterutdanningssystemet, sa Halvorsen.

Web-TV: Følg utdanningskonferansen direkte på web-TV

En suksesshistorie

Hun trakk fram Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) som det mest vellykkete forsøket på å motvirke denne skjevheten. BKA er en suksesshistorie. De ansatte får opplæring i lese-, skrive-, regne- og dataferdigheter på arbeidsplassen.

– Disse menneskene er folk som har opplevd sin egen skolegang som en samling av nederlag. De kommer ikke til «skolske» tilbud og oppsøker ikke egne nederlag. Men når det er opplæring på jobben kommer de, sa statsråden.

Starten var forsiktig i 2006 med 24 millioner kroner, i 2010 er det blitt til 80 millioner kroner.

Motsatt «Matteus-effekt»

– Dette er det eneste eksempelet fra norsk utdanningshistorie på det motsatte av «Matteus-effekten», sa hun.

«Matteus-effekten» er at de som har mye skal få mer. De som har mye utdanning skal få mer etterutdanning.

Hun trakk også fram behovet for fagarbeidere i framtida, og så for seg at en også innen dette området skulle drives etter samme modell som BKA, opplæring på arbeidsplassen. Det var to områder hun trakk fram helsefagarbeidere og bygningsarbeidere.

– I framtida trenger Norge mange flere helsefagarbeidere. I helseinstitusjonene er det mange som arbeider uten tilstrekkelig kompetanse. De har behov for mer kompetanse, men kan ikke se for seg en stor økonomisk gevinst. Det de får med fagbrev, er mer trygghet i jobben. Det er de ufaglærte som er mest utsatt for ufrivillig deltid og «call-girl-virksomhet», ringevikar, sa kunnskapsministeren.

Også voksne i bygg- og håndverksfag uten fagbrev skal få opplæring etter BKA-modellen.

Det er som musikk

– Det er økende etterspørsel etter slik kompetanse. Slik utdanning gir høy avkastning for samfunn og individ. Fagbrev er også nøkkelen til stabil tilknytning til arbeidsmarkedet, pekte ministeren på.

Halvorsens innledning ble tatt godt i mot av forsamlingen.

– Dette er som musikk i mine ører og kunnskapsministeren er som en solist i et stort orkester, skrøt daglig leder i AOF Fredrikstad og Moss, Arne Berg etter Halvorsens innlegg.

Annonse

Flere saker

Annonse