JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen er for treig

Norge har masse å bidra med for å være med å redusere CO2-utslippet i Europa innen 2020. Men miljøstiftelsen ZERO synes regjeringen er for trege.

Ikke alle EU-direktiv er like populære, og med god grunn. Men ett har miljøstiftelsen ZERO trykket til sitt bryst, nemlig EUs Fornybardirektiv. Direktivet skal sikre at 20 prosent av energiforbruket i Europa er fornybart innen 2020. Norge har mye å bidra med til å få dette til, mener ZERO, som i går arrangerte frokostseminar om temaet. Tilstede var også politisk rådgiver Ivar Vigdenes i olje- og energidepartementet, som i Terje Riis-Johansens fravær skulle komme med regjeringens fornybarsatsning og hvilke ambisjoner de har for å sørge for at energitilførselen både her hjemme og i Europa skal bli grønnere.

– Målene i EUs Fornybardirektiv er å oppnå en reduksjon av CO2-utslipp med 11 millioner tonn innen 2020. Det betyr at det må satses på langt flere fornybare energikilder. Norge har ennå ikke levert inn noen plan eller strategi for hvordan vi skal bidra. Det kan virke som om regjeringen kvier seg for å påta seg for stort ansvar, sier en utålmodig Erik Lunde fra ZERO.

LES MER: Krever politisk mot

Ivar Vigdenes opplyser at samtalene mellom EU og regjeringen er i gang, men det er mye som skal på plass før planene endelig kan overleveres.

– Vi ønsker større satsing på fornybar energi, og vi ønsker å bidra til å kutte klimagassutslippet, men hvis vi skal komme noen vei med den fornybare satsingen, må vi bygge ut overføringsnettet. Uten et godt utbygget nett og sikker strømforsyning kommer vi ingen vei, slår Vigdenes fast.

Erfaring

Vigdenes mener at Norge kan bidra med masse når det gjelder å utvikle nye energiteknologier, blant annet innen marine fornybare energikilder.

– Vi har over 100 års erfaring fra vannkraft, og over 40 års erfaring fra oljeutvinning i Nordsjøen. Det har allerede blitt etablert både tidevannskraftverk og saltvannskraftverk i Norge under vår regjering, og flere kommer. Vi deltar aktivt med å utvikle flytende offshore vindmøller, og har bred kompetanse som vi bruker. Men også her er vi avhengig av et solid og sikkert overføringsnett, og det vil ta tid å bygge ut dette for å sikre sikker strømtilførsel, sier Vigdenes.

Positivt

Også i EL & IT Forbundet blir EUs fornybardirektiv tatt positivt i mot.

LES MER: Med vind som tema

– Vi er positive til alt som har med satsingen på fornybare energikilder å gjøre, og vil gjerne at Norge forplikter seg til å bidra, sier forbundsleder Hans O. Felix. Også han mener at det går tregt med politikeren.

– Det blir mye ord og lite handling. Nå må de sette seg ned å få fram noe konkret, slår han fast. Likevel er forbundslederen ikke i tvil om at Vigdenes har rett når det gjelder utbyggingen av nettet. Det nytter ikke å ha store visjoner om å bli ledende på fornybar energi, hvis overføringsnettet ikke er godt nok.

– Skal vi oppnå målet i Norge med å øke produksjonen vår av fornybar energi med over 30 TWh, må det en storstilt oppgradering av overføringsnettet til i dette landet - om man liker det eller ikke, slår Felix fast.

Annonse
Annonse