JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overleverte rapporten i dag

Flere hundre frivillige timer er over. Nå har kvinnepanelet overlevert sin rapport til barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken.

csd@lomedia.no

Håpet er at regjeringen vil bruke rapporten i sitt arbeid med å styrke likestillingslandet Norge ytterligere.

– Norge er blant de mest likestilte landene i verden, men likevel har vi fortsatt ikke reell likestilling mellom menn og kvinner. Vår oppgave i kvinnepanelet har vært å se på de utfordringer som ligger foran oss, gjennom å bruke erfaringene fra flere av de kvinnene som har sittet i panelet, sier leder av kvinnepanelet Loveleen R. Brenna. Hun utfordret Lysbakken med flere punkter som regjeringen bør ta tak i, blant annet å arbeide for like rettigheter for begge kjønn.

– I dag slutter kvinnepanelet å eksistere, men det betyr ikke at de punktene vi trekker frem i denne rapporten blir borte. Vi vil oppfordre Lysbakken til å kaste lys over de mørke sidene vi finner i vårt likestillingssamfunn, og jobbe for at likestillingen skal favne bredere enn den gjør i dag, uttaler Brenna.

Les rapporten her

Riktig rådgivning

En av de som har vært delaktig i kvinnepanelet, er EL & IT-medlem Therese Anita Holmen. En av hennes hjertesaker har vært å bedre yrkesrådgivningen i skolen. Det var også dette temaet som førte til at Lysbakken rett før jul inviterte Holmen med i kvinnepanelet. Under landstariffkonferansen for elektrofag i fjor var Lysbakken gjest. Holmen gikk på talerstolen og utfordret Lysbakken til å gjøre noe med rådgivningen slik at det i framtiden vil gjøre det enklere for jenter og gutter å velge utradisjonelt.

– For meg har dette med rådgivning i skolen vært veldig viktig å gjøre noe med. Og med Therese Anitas bakgrunn og erfaring, var det innlysende at hun måtte med i panelet, sier Lysbakken.

For Holmen var invitasjonen en utfordring hun ikke kunne si nei til. Og hun har fått frontet hjertesakene sine grundig, samt møtt likesinnede som opplever den samme hverdagen som henne.

– Vi har klart å utarbeide klare punkter som vi håper likestillingsministeren kan bruke. Vårt ønske er at det skal stilles større krav til rådgiverne i skolen. Vi mener at det også bør opprettes rådgivningsteam i fylkeskommunene som igjen kan bistå rådgiverne i skolen, og informere om yrkesutdanningsmulighetene. Vi tror at med grundigere oppfølging så vil færre droppe ut av skolen, slår Holmen fast. Hun tror flere fra kvinnepanelet vil opprettholde kontakten og jobbe videre med flere av disse punkter.

– Med utradisjonelle yrker er det viktig å få opp engasjementet rundt om i landet. Vi ønsker at KIM (Kvinner i mannsyrker), og en tilsvarende organisasjon for menn, gjenopprettes, for å skape de rollemodellene som kreves for at jenter og gutter skal tørre å velge utradisjonelt, slår Holmen fast. Ved siden av å styrke rådgivningen i skolen, har andre hjertesaker for Holmen vært lovbestemt lønnet omsorgspermisjon for fedre de to første ukene etter en fødsel, og lovpålagt helårs skolefritidsordning og barnehager. Begge punktene er tatt med i sluttrapporten Lysbakken mottok i dag.

Argusøyne

Selv om det var godt å overlevere dokumentet til likestillingsministeren i dag, er Holmen likevel vemodig for at kvinnepanelet nå avsluttes. Dette til tross, for henne har arbeidet bare så vidt begynt.

– Jeg kommer ikke til å la hjertesakene mine ligge. Jeg, som alle de andre i panelet, vil følge regjeringens arbeid med argusøyne. Vi ønsker ikke at rapporten blir liggende i en skuff og ideene renner ut i sanden. Det har vi lagt ned altfor mye arbeid til for å kunne godta, sier hun. Hun oppfordrer også fagforbund, og selvsagt EL & IT Forbundet, til å lese rapporten.

– Jeg mener det er svært viktig, spesielt for EL & IT. Vi ønsker jo flere kvinnelige tillitsvalgte i forbundet, men det vil vi ikke få hvis ikke jenter tør å velge utradisjonelt. Punktene i rapporten er kanskje ikke en ren fasit, men de kan i hvert fall være med å få i gang en debatt rundt temaet, slår Holmen fast.

Annonse
Annonse