JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke skyv EU foran dere!

Ingen EU-direktiver pålegger Norge å fjerne regelen om kun fast ansatte arbeidstakere innen elektro- og heisbransjen. Regjeringen må avvise et slikt liberaliseringsforslag, mener Roar Eilertsen fra De Facto.

csd@lomedia.no

I flere år har det pågått en debatt om ny forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE). Dagens forskrift stammer fra 1993, og er på mange måter bibelen for elektrobransjen.

Det har lenge vært klart at forskriften skulle revideres, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde et utkast klart allerede i februar 2008, uten at det noen gang har vært ute til høring.

EL & IT jobber blant annet intenst for at det fortsatt skal reguleres i forskriften at elektrofagfolk skal være ansatt i samme virksomhet som den som forestår arbeidet.

Nå får de støtte av Roar Eliertsen i kunnskapssenteret De Facto.

Han presenterer i dag rapporten «Fortsatt fag- og jobbtrygghet i el-fagene», på EL & ITs FKE-konferanse, som arrangeres i Oslo.

Eilertsen sier han blant annet vil vektlegge at den gjeldende forskriften fra 1993 fortsatt kan gjelde.

Departementet har nå et forslag ute til høring om hvordan dagens FKE kan tilpasses EUs Yrkeskvalifikasjonsdirektiv. Legger man til noen språklige endringer, mener Eilertsen at vi vil ha den forskriften som trengs.

– Regjeringen kan åpne for eller avvise den liberaliseringen som en fjerning av kravet om fast ansettelse innebærer, sier Roar Eilertsen.

Sikkerhet og krav

Helt siden 1929 har Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (Tilsynsloven) sørget for at el- og heisarbeid i Norge har blitt utført av godt kvalifiserte fagarbeidere.

Den har også sikret at de som arbeider selvstendig innen disse fagene skal være ansatt i den bedriften som har oppdraget.

Dette har igjen vært med på å sikre stabile ansettelsesforhold og lagt til rette for en god sikkerhetsstruktur i bedriftene.

Hvis regjeringen åpner for en liberalisering av denne delen av arbeidsmarkedet, frykter også Eilertsen, som alle i elektrobransjen, at dette vil åpne for korttidskontrakter, mer innleie av arbeidsfolk og sosial dumping.

Et slikt arbeidsmarked vil være en trussel mot sikkerhetskravene i el- og heisbransjen, slår Eilertsen fast.

– Det som også blir viktig er å få inn klare krav til den som kommer til Norge for å jobbe med elektrofag. Kravet bør være at de som ønsker jobbe må avlegge en test for å få godkjenning til å utføre ulike typer elektroarbeid. De bør ta en test på lik linje med den fagprøven som norske fagarbeidere må bestå. Dette er et krav som bør inn i forskriften, og det er dette fagbevegelsen bør jobbe for, sier Eilertsen.

Opp til regjeringen

I rapporten påvises det at Sverige har en tilsvarende bestemmelse om faste ansettelser som den vi i dag har i Norge.

I EU-landet Sverige er det ikke fremmet forslag om å fjerne regelen, og da bør heller ikke en rødgrønn regjering fremme et slikt liberaliseringsforslag i Norge.

– Forslaget føyer seg inn i en rekke av angrep på ordnete forhold i arbeidslivet, hvor blant annet EUs tjenestedirektiv og vikarbyrådirektiv utgjør alvorlige utfordringer. Hvis regjeringen ikke ønsker en liberalisering av arbeidsmarked i disse yrkesfagene, kan man like gjerne sette en strek over hele arbeidet med ny forskrift, sier Eilertsen

FKE-konferansen, som finner sted i Oslo i dag og i morgen, avsluttes med en demonstrasjon utenfor Stortinget klokka 12 i morgen. Heismontørene har også varslet en fire timers politisk streik i forkant av demonstrasjonen.

Annonse

Flere saker

Annonse