JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til gambling med el-sikkerhet

– De rødgrønne partiene må stå som garantist mot at sosial dumping og fagforeningsknusing kommer inn bakdøra via forskrifter, tordnet forbundsleder Hans O. Felix da forbundet protesterte utenfor Stortinget fredag 1. oktober.

csd@lomedia.no

I flere år har det pågått en debatt om ny forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE). Dagens forskrift stammer fra 1993, og er på mange måter bibelen for elektrobransjen.

Les mer: Venter på ny bibel

Det har lenge vært klart at forskriften skulle revideres, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde et utkast klart allerede i februar 2008, uten at det noen gang har vært ute til høring.

EL & IT jobber blant annet intenst for at det fortsatt skal reguleres i forskriften at elektrofagfolk skal være ansatt i samme virksomhet som den som forestår arbeidet. EL & IT Forbundet inviterte til en todagers FKE-konferanse i Oslo.

Les mer:Ikke skyv EU foran dere!

Konferansen ble avsluttet med en demonstrasjon utenfor Stortinget, og medlemmene er tydelig frustrerte.

Bebbi Sharif og Esteban Farias fra Bravida er redde for at hvis forskriften åpner for kortsiktige arbeidskontrakter, innleie av vikarer uten fast tilhørighet i et firma, vil det føre til en arbeidskultur som ikke er til å leve med.

– Det er vår arbeidsdag som står i fare for å bli svekket både faglig og ikke minst sikkerhetsmessig. Å gå på jobb og ikke vite om det anlegget som du skal jobbe på er forskriftsmessig forsvarlig, er ikke en hverdag vi vil ha. Det er på tide politikerne forstår det snart, sier Sharif og Farias.

Følger EU i alt

Sharif og Farias får støtte av heismontør David Coron-Andersen fra Kone. Han frykter at hvis regjeringen åpner for en liberaliseringen av arbeidsmarkedet i elektrofaget, vil det gå utover kvaliteten på jobben som skal gjøres.

– Det vil igjen gå utover sikkerheten i jobben vår, og det kan vi ikke godta. Jeg mener at regjeringen må våkne, begynne å høre på oss som faktisk sørget for at de sitter med regjeringsmakten, og ikke hoppe etter EU i alt, sier Coron-Andersen.

Han er også klar på at siste ord i denne saken ikke er sagt.

– Vi kommer til å kjempe helt til vi har fått en forskrift som vi elektrofagfolk kan leve med. Det håper jeg at politikerne forstår, slår han fast.

Les mer: Vil kjempe til det siste

Jarle Lønnquist, nestleder i EL & IT-klubben YIT Oslo, deltok på gårsdagens konferanse.

– Den var veldig innholdsrik og bra. Vi fikk enda mer innsikt i saken og det kom en rekke innspill som vi kan ta med oss videre i kampen. Det som kanskje ble best mottatt var Arne Nesheims innspill om at det nå er på tide å melde oss ut av EØS. Er nok flere og flere av oss som mener det samme som han, og dette innspillet fikk stor applaus, sier han.

Med oss

Frustrasjon kunne man tydelig spore i appellen også til forbundsleder Hans O. Felix.

Han uttrykte sin uro for måten Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil endre regelverket fordi «forskriften ikke er tilpasset endringene av organiseringen i elektrobransjen».

– Hvorfor synes man i den nye kvalifikasjonsforskriften å ville bryte med selve grunnpilaren i det elektriske sikkerhetssystemet? Hvorfor vil man ikke lenger at de som har ansvaret for å installere, reparere og vedlikeholde anlegg skal være ansatt samme sted som de som utfører arbeidet, og slik stå under tydelig, faglig ledelse? Hvorfor denne oppsplittingen av ansvar når dette har fungert så godt i snart hundre år, spør Felix.

Han appellerer igjen til den rødgrønne regjeringen som mye takket fagbevegelsen fikk tillit til å innta regjeringslokalene nok en periode.

– Vis at vi har et rødgrønt flertall på Stortinget som jobber med oss og ikke mot oss, og gi regjeringa beskjed om det samme, avslutter han.

Les mer: Kjemper for godt regelverk

Annonse
Annonse