JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SU og Rødt støtter EL & IT

Både partiet Rødt og Sosialistisk ungdom støtter EL & IT i kampen for at elektrikere skal være ansatt i samme virksomhet som den som har ansvaret for elektroarbeidet.

ahr@lomedia.no

Fredag demonstrerte EL & IT foran Stortinget for å markere sin misnøye med det som er i ferd med å skje med forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk, såkalt FKE. Dagens forskrift regulerer sier blant annet at elektrikere skal være ansatt i samme virksomhet som den som forestår arbeidet. De siste årene har imidlertid Direktoratet for sikkerhet og beredskal (DSB) først en praksis der «ansettelseslignende forhold» har blitt akseptert. Det har blant annet åpnet markedet for bruk av bemanningsbyråer.

– Stram opp!

Siden 2008 har det vært klart at FKE må revideres, blant annet på grunn av to nye direktiver fra EU. DSB har utarbeidet flere forslag, uten at noen av dem har kommet på høring. EL & IT kjemper en iherdig kamp om å stramme opp forskriften igjen, slik at det ikke skal være noen tvil om at den som utfører en elektrojobb skal være ansatt i den virksomheten som har ansvar for det. Nå får de klar støtte fra Sosialistisk Ungdom (SU).

– Vi er villige til å ta den kampen sammen med EL & IT. Vi opplever at retten til fast ansettelse trues på generell basis, og synes det er skremmende at også kvaliteten på elektroarbeidet trues, sier Andreas Halse, faglig leder i SU.

Han mener det må bli slutt på at regjeringen skyver EU og EØS-avtalen foran seg i faglige spørsmål.

– Hvis EØS-avtalen skaper så mange problemer er vi nødt til å revurdere hele vårt forhold til EU og EØS-avtalen, sier Halse.

– Gi tilbake!

Hasle mener det ikke må være noen tvil i regjeringen om at de fikk hjelp fra fagbevegelsen både ved valget i 2005 og i 2009.

– Nå er det på tide at regjeringen kommer fagbevegelsen i møte. Det skal vi være helt tydelige overfor vårt moderparti SV på, sier han.

Halse tror det SV må være motoren i regjeringen om EL & IT skal bli hørt i denne saken.

– Så innser jeg også at Arbeiderpartiet må spille på lag. Men vil de ikke det, skal det ikke være noen tvil om hvor bremseklossen er, sier han.

– Nei til liberalisering

Også partiet Rødt er klare i sin tale om det som er ferd med å skje i elektrobransjen.

– Det må fortsatt reguleres i forskriften at elektrofagfolk skal være fast ansatte, og at de skal være ansatt i samme virksomhet som den som forestår arbeidet. Forskriften må dessuten slå fast at utenlandsk arbeidskraft må ha tilsvarende utdanning som kreves i Norge, sier Rødts leder Turid Thomassen.

Rødt mener at det beste er å beholde forskriften som den er, og at det er viktig å beholde regelen om bare fast ansatte innen elektro- og heisbransjen. Samtidig mener de det må stilles klare krav til dem som kommer til Norge for å jobbe med elektrofag, ved at de som kommer må avlegge en test for å få godkjenning til å utføre ulike typer elektroarbeid.

De mener også at det må stilles samme krav til kvalifikasjoner for utenlandske bedrifter som til de som er etablert i Norge, og et det må komme et lovfestet vern mot innleie fra bemanningsselskaper.

Annonse
Annonse