JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fredsprisen til Liu Xiaobo

Den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo får fredsprisen for 2010.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

- Liu Xiaobo tildeles Nobels fredspris for 2010, for hans lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Kina, sa Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland da han offentliggjorde vinneren fredag formiddag.

Xiaobo sitter i fengsel for å ha underskrevet en menneskerettserklæring. Han ble dømt i 2009, og dommen er på 11 år. Dette er det siste av en rekke fengslinger Xiaobo har blitt utsatt for, ifølge Wikipedia. Erklæringen Xiaobo var med på å skrive under krevde ytringsfrihet, menneskerettigheter og frie valg i Kina.

Kinas ansvar

- Det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred. Det er en forutsetning for den forbrødring Alfred Nobel omtaler i sitt testamente. De siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang det knapt finnes maken til i historien. Kina er verdens nest største økonomi, hundrevis av millioner er løftet ut av fattigdom og muligheten for politisk deltagelse er også økt. Med Kinas økte status, må det også medføre økt ansvar, sa Jagland og la til at Kina bryter internasjonale avtaler de har inngått, og menneskerettigheter.

På pressekonferansen fredag ble Jagland spurt om han eller Nobelkomiteen har blitt utsatt for press fra Kina om å ikke gi Xiaobo fredsprisen.

Jagland bekreftet at en kinesisk diplomat har vært i kontakt med sekretariatet, men at dette ikke er uvanlig.

- Når det gjelder Norges relasjoner til Kina, er ikke det vårt mandat å vurdere. Nobelkomiteen er totalt uavhengig av regjering og Storting. Vi forholder oss til Alfred Nobels testamente, og har ansvaret for å si ifra når andre ikke vil eller kan. Det er viktig å se at Kina har blitt en stormakt i økonomiske og politiske termer, og det er normalt at stormakter blir kritisert og debattert, sa Jagland.

Støre: Verdig vinner

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte til NRK at han mener Nobelkomiteen har gjort et godt valg.

- Jeg synes Nobelkomiteen har gitt et sammenhengende resonnement for sin tildeling. Den er grundig, og har med koblingen mellom utvikling, demokrati og menneskerettigheter. I den lange rekken av mottakere, inngår han blant de verdige, uttalte Støre.

Fredag melder NTB at Kinas utenriksdepartement sier tildelingen kan skade forholdet mellom Norge og Kina. Støre sier Norge gjentatte ganger har forklart Kina skillene mellom Nobelkomiteen og Norge, og han understreker at Norge vil videreføre sin politikk overfor Kina, til tross for uenighetene mellom landene.

- Jeg kan ikke spekulere i eventuelle konsekvenser. Det er ikke grunnlag for å rette tiltak mot Norge som land. Det vil være ytterligere negativt for Kinas omdømme. Kina er i dag en ledende stat i verden, og de tåle kritiske ytringer utenfra. Jeg vil ikke legitimere noen mottiltak fra Kina, sier han til NRK.

Kinesisk litteraturviter og regimekritiker

Født i 1955, i provinsen Jilim, nordøst i Kina

Deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, og ble fengslet

Har vært fengslet flere ganger, og soner nå en dom på 11 år for å undertegnet Charta 08, et manifest som krever politisk reform i Kina

Kilde: Wikipedia

Annonse

Flere saker

Annonse

Kinesisk litteraturviter og regimekritiker

Født i 1955, i provinsen Jilim, nordøst i Kina

Deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, og ble fengslet

Har vært fengslet flere ganger, og soner nå en dom på 11 år for å undertegnet Charta 08, et manifest som krever politisk reform i Kina

Kilde: Wikipedia