JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

40 kroner timen netto på «LO-hotell»

15 innleide øst-europeere har jobbet for rundt 40 kroner timen netto på «LO-hotellet» Pers Resort på Gol. Etter press fra LO Stat har hotellet nylig avsluttet kontrakten med innleieselskapet.


08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18

frode.ronning@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

15 bulgarere og estlendere har jobbet på kontrakter langt under tarifflønn ved Pers resort på Gol.Hotellet bekrefter at de har betalt mellom 90 og 110 kroner timen for arbeidstakerne til selskapet Unic Management, som tilbyr billig øst-europeisk arbeidskraft til norske reiselivsbedrifter.

– Vi kan vel regne med at rundt halvparten av dette har tilfalt arbeidstakerne, sier hotelldirektør Arve Rustberggard på Pers hotell til Aktuell.no. Hotellet som ligger på Gol reklamerer med å være et «LO-hotell», og er mye brukt av LO Stat og en rekke LO-forbund.

Aldri mer

LO Stat er en stor kunde og reagerte sterkt da de fikk kjennskap til de lave lønningene på hotellet. Om en måned skal LO Stat arrangere den tradisjonsrike kartellkonferanse, der statsministeren og LO-lederen er faste innledere.

LO Stat har lagt press på hotellet om å rydde opp. Nå har LO Stat fått skriftlig bekreftelse på at avtalen med Unic er sagt opp, og at hotellet aldri mer skal bruke Unic eller andre lignende firmaer.

Hotelldirektør Rustberggard legger seg flat.

– Jeg forstår godt at LO-forbundene er skuffet og legger meg helt flat. Vi har nå sagt opp kontrakten med firmaet. Neste sommer skal vi kun bruke norske anerkjente utleiefirma, sier han til Aktuell.no.

Rustberggard beklager at han lot seg lokke av et fristende tilbud fra et selskap drevet av en bekjent, som på sin hjemmeside frister med «dyktige medarbeidere til leie - rimelig og fleksibelt».

– Vi var i en presset situasjon og trengte folk, men visste ikke at dette firmaet var «svartelistet» av fagbevegelsen, forteller Rustberggard, som mener han har hatt et godt forhold til fagbevegelsen. Han beklager særlig ovenfor LO Stat og El & IT Forbundet som bruker hotellet flittig.

Aksepterer ikke kritikken

Øst-europeerne som jobbet på Pers hotell er ansatt i et estisk aksjeselskap - UNIC Management OÜ. Unic er etter regelverket en tjenesteyter som tilbyr tjenster, og øst-europeerne er derfor ikke direkte ansatt på det norske hotellet.

På Unics hjemmeside får reiselivsbransjen følgende tilbud: "Hotellet betaler fra kr 99,- pr. time og dere får arbeidssomme og dyktige medarbeidere som snakker engelsk."

Deleier og representant for UNIC Management OÜ i Norge, Terje Andersen uttaler at de har alt i orden og misliker kritikken.

– Vi har et veldig ryddig og ordentlig system, og følger alle regler som er fastsatt av både Norge og EU. VI opererer med et lønnssystem hvor vederlaget strekker seg fra 80 til 130 kroner timen brutto, opplyser Andersen.

Han misliker påstander om at de tjener dårlig:

– Disse skatter jo også til Norge, er medlem av folketrygden og har norsk yrkesskadeforsikring. Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats, tilkjennegir Andersen.

Føler seg sviktet

Rustberggard er selv meget skuffet over at selskapet Unic har betalt østeuropeerne langt under tarifflønn.

– Det var ikke tilfeldig at vi valgte UNIC. Vi har kjent Andersen i mange år og han hadde stor tillit hos oss. Han har vært assosiert styremedlem i styret til Pers Hotel og deltatt på mange møter. Mange på hotellet kjenner ham. Etter jul i fjor hadde vi en prøveperiode med firmaet og var ganske fornøyde. Det var snakk om erfarne voksne arbeidstakere som i løpet av relativt kort opplæring kunne utføre alle mulige arbeidsoppgaver, forteller hotelldirektøren.

– Her kunne vi få både gartner, folk i oppvasken, renhold og også hjelpekokk på relativt kort tid. Dette virket veldig bra, sier Rustberggard.

Fristende tilbud

Han forteller at avtalen med Unic gjorde at hotellet kunne imøtekomme de ansattes ferieønsker.

– Vi sto foran en hektisk sommer med en tredobling av belegget vårt. Samtidig som mange av våre faste ansatte skulle ha ferie, sier hotelldirektøren.

Hotelldirektøren erkjenner at de visste lønna var under tarifflønn.

– Da vi underskrev kontrakten i mars ble vi forsikret om at dette var lovlig arbeidskontrakter, og vi gikk nøye igjennom dette etterpå. Vi visste jo at det ikke var tarifflønn, men trodde jo på dette konseptet. De innleide skulle gå inn i en vaktliste, få gratis kost og losji samt søndagstillegg når de jobbet i helgene. De ble også garantert sykelønn, som en av dem benyttet seg av da han skadet foten, forteller han.

Direktøren forteller at hotellet betalte mellom 90 og 110 kroner timen til firmaet for disse arbeiderne. Nå viser det seg at arbeidstakerne kanskje har fått utbetalt halvparten av dette.

– Det var ikke bare presset fra LO som fikk oss til å stille spørsmål om disse tjenestene. Vi hadde diskutert denne kontrakten med firmaet flere ganger internt. Flere av våre avdelingsledere var skeptiske. Vi vurderte plusser og minuser med å bruke utenlandske arbeidere. Ikke alt var rosenrødt. Blant annet var vi bekymret for at dårlig engelsk skulle gå utover Internkontrollen ved hotellet, hvis det skulle skje noen avvik. Men da vi fikk vite at firmaet ikke var akseptert av LO, var konklusjonen helt klar. Vi bestemte oss for å si opp kontrakten med UNIC. Den siste arbeidstakeren forlater hotellet 16.oktober, forteller Rustberggard.

Siste advarsel

Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, ble svært overrasket da de i vinter fikk vite at hotellet har dratt nytte av billig utenlandsk arbeidskraft i flere måneder.

– Vi er fornøyd med at hotelledelsen nå har gitt en skriftlig bekreftelse på at de aldri skal bruke UNIC eller lignende utleiefirmaer igjen. Vi fikk også kopi av oppsigelsen. Jeg tror ledelsen forstår at dette ikke må skje igjen, sier Gran.

Han bekrefter at kartellkonferansen vil gå som planlagt på Pers hotell i år.

– Vi vet jo at denne bransjen er svært spesiell og uoversiktelig ettersom det er mye outsourcing, sier Gran.

LO Stat trodde hele tiden at Pers Hotel kjente til at Fellesforbundet har en oversikt over firmaer de advarer imot.

– Da vi fikk vite at Pers brukte Unic ble vi svært overrasket. Nå har vi hatt en dialog med dem og fått ryddet opp. Nå har vi i alle fall fått en skriftlig bekreftelse på at dette vil de ikke gjøre igjen, og vi skal nok minne dem på hva de har skrevet under på, sier Gran.

Fellesforbundet fornøyd

Terje Bergehagen, leder for Øvre Buskerud fagforening i Fellesforbundet, er glad for Unic er ute av Per’s hotell.

– Vi er ikke helt begeistra for Unic, for vi kjenner dem fra før. De har langt lavere pris på sine ansatte enn det som er vanlig i Norge.

Er dette ulovlig?

– Nei, for så vidt ikke. Det som er mest galt, er at hoteller med tariffavtale benytter seg av dette, sier Bergehagen.

Han mener hoteller som benytter Unic «bare vil forsøke å dra ut mer profitt».

Bergehagen mener hotellets ledelsen har håndtert dette på en ryddig måte etter at klubblederen tok opp dette.

Flerkulturelt miljø

Hotelldirektør Rustberggard trekker fram at alle faste ansatte har tarifflønn og gode arbeidsforhold.

– Rundt halvparten er norske arbeidstakere og 50 prosent kommer fra det flerkulturelle Norge. Det er naturlig i et flerkulturelt land. I fremtiden vil han kun leie norske eller nordiske arbeidstakere.

Hotelldirektøren tror ikke øst-europeerne er misfornøyde med Norges-oppholdet.

– Jeg skal ikke forsvare oss, men hvis man sammenligner med lønna i hjemlandet er det relativt godt betalt. Samtidig som de har fått reise, opphold og mat underveis, minner han om. Han vet at minst en av de utenlandske arbeiderne har fått ny jobb i Amsterdam, og at mange reiser tilbake for å studere, sier Rustberggard.

Kartellkonferansen på Gol har blitt beskrevet som et av de viktigste politiske verkstedene i den norske samfunnsdebatten.

Helt siden 1960-tallet har denne konferansen blitt avholdt på tradisjonsrike Pers hotell.

Det er tradisjon for at både statsministeren, LO-lederen og Aps partisekretær holder innledninger.

Årets kartellkonferanse på Pers hotell på Gol arrangeres i dagene 23.-25. november 2010.

08.10.2010
14:07
16.12.2013 14:18

Kartellkonferansen på Gol har blitt beskrevet som et av de viktigste politiske verkstedene i den norske samfunnsdebatten.

Helt siden 1960-tallet har denne konferansen blitt avholdt på tradisjonsrike Pers hotell.

Det er tradisjon for at både statsministeren, LO-lederen og Aps partisekretær holder innledninger.

Årets kartellkonferanse på Pers hotell på Gol arrangeres i dagene 23.-25. november 2010.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker