JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aksjonister stoppet byggestart

I dag skulle Statnett startet sin utbygging av strømlinjene i Hardanger. Aksjonister klarte imidlertid å hindre arbeidet, som er midlertidig utsatt til i morgen.

csd@lomedia.no

I dag skulle anleggsarbeidet på den nye overføringsforbindelsen mellom Sima og Samnanger i Hardanger tatt til. Arbeidet skal starte på strekningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Utbyggingen har skapt mange reaksjoner og allerede klokka seks i dag tidlig beleiret 30 aksjonister byggeutstyret til Statnett og forsøkte å hindre Statnetts ansatte å komme inn til anleggsplassen. Aksjonistene ønsker å forhindre at utbyggingen starter, og har varslet at de ikke kommer til å fjerne seg frivillig. Problemene har gjort at Statnett i første omgang har utsatt byggestarten til i morgen. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var tidlig ute og kommenterte hendelsen for NRK i dag tidlig.

– Jeg håper de som aksjonerer tenker på de i Bergen som trenger strøm, og håper at de forstår at de tar på seg et veldig stort ansvar når de nå hindrer arbeidet som er lovlig fattet, uttaler Riis-Johansen.

Det har aldri vært diskusjon om den luftlinjen som skal bygges i dette området. Det har helt fra starten av vært fastsatt at det skal gå luftstrekk her, uavhengig om det blir sjøkabel eller luftstrekk på resten av strekningen.

Nødvendig

I forrige uke arrangerte NVE energidagene i Oslo, med utbyggingen i Hardanger som et naturlig tema i åpningssesjonen. Konsernsjef i BKK, Atle Neteland, mener utbyggingen av strekket i Hardanger er sårt nødvendig, og ønsker utbyggingen til Statnett velkommen. I vinter oppdaget BKK en alvorlig feil på strømnettet inn til Bergensområdet.

– Hadde det gått galt i vinter, kunne flere tusen ha sittet uten strøm. Jeg undrer på hva som hadde stått på forsiden av avisene da, spør han. Han går langt i å mene at utbyggingen i Hardanger bør være starten på en storstilt utbedring av strømnettet i Norge.

– Vi trenger et sikkert strømnett. Det må være slik at folk kan være trygge på at det lyser i lampa når de skrur på bryteren. Den situasjonen har vi ikke i Bergen i dag, sier han.

Zero-støtte

Utbyggingen av strømnettet i Hardanger mottar støtte også fra miljøorganisasjonen Zero. Daglig leder Einar Håndlykken mener at det faktisk bør bygges flere linjer i det ganske land.

– Vi støtter all utbygging av kraftlinjer. For å sikre folk i Norge med strøm er dette en nødvendighet, fastslår Handlykken. Han mener at siden innbyggerne i Norge generelt er positive til fornybar energi, er det også nødvendig med mer nett.

– Når det er sagt er tiden nå moden for å gi det norske folk en innføring i hva fornybar energi er og betyr før de begynner å demonstrere. Fornybar energi vil være visuelt. Vi må ta inn over oss at vi vil måtte se vindmøller, kraftverk, solcellepaneler, og også luftstrekk, sier han.

Deler landet

Johan Fredrik Odfjell i foreningen «Bevar Hardanger» kjøper ikke denne argumentasjonen.

– Det uavhengige eksperter sier er at linjene sannsynligvis ikke er nødvendige og at man kunne ha oppdatert de eksiterende linjene sammen med flere tiltak, uttaler Odfjell til NRK.

Det samme mener halvpartene av befolkningen, skal vi tro en landsomfattende undersøkelse utført av TNS Gallup. Det er blant østlendinger med høy utdanning og inntekt at motstanden mot utbyggingen er størst. I distriktene er forståelsen for utbyggingen langt større.

– Undersøkelsen viser at de som bruker naturen til rekreasjon er sterkest motstandere. Her finner vi næringslivsledere og akademikere, advokater, leger og topper i offentlig sektor. Den «folkelige» motstanden er langt mindre, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen som har ledet undersøkelsen, til NTB. I denne gruppen finner vi industri og landbruksarbeidere, og vanlige lønnsmottakere i servicenæringen.

Annonse
Annonse