JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffe arbeidsdager i Statnett

Mandag ble nettutbyggingen i Hardanger hindret på grunn av aksjoner. Det var bare en av mange dager den siste tiden hvor det har vært vanskelig å være Statnett-ansatt.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

I sommer blåste det opp til konflikt mellom regjeringen og Statnett blant Hardangers befolkning. Hardangerbefolkningen nektet å godta luftstrekket som Statnett hadde fått konsesjon til å bygge. Etter sterkt press ble det derfor satt ned et uavhengig utvalg som på nytt skal se på muligheten for å legge sjøkabler over fjorden. Deres konklusjon vil komme over jul, men i mellomtiden har Statnett bestemt seg for å starte byggingen på linjene. Uansett konklusjon skal nemlig den første delen av strekningen være luftstrekk.

Ble stoppet

Mandag skulle arbeidet starte, men ble raskt stoppet av aksjonister. Arbeidsstart ble utsatt med en dag, og er dermed godt i gang nå. Aksjonistene har imidlertid lovet flere aksjoner mot utbyggingen. Organisasjonen «Bevar Hardanger» vil ikke godta ar utbyggingen starter mens utredningen om en mulig sjøkabel pågår.

Les også: Aksjonister stoppet byggestart

Tunge dager

Det har ikke vært bare lett å være Statnett-ansatt midt i stormen om Hardanger. EL & ITs hovedtillitsvalgt, Steinar Jøråndstad, kan fortelle at flere av Statnetts-ansatte har hatt det tøft på jobben den siste tiden.

– Jeg synes det er ille at folk tror vi i Statnett bare tar oss til rette i naturområdene og ikke viser hensyn. Vi ønsker jo, og jobber for, at en nettutbygging skal skje så skånsomt som mulig, sier Jøråndstad.

Han innrømmer at det har vært en tøff periode for alle de ansatte som jobber i firmaet, men at det nok har vært vanskeligst for ansatte på Vestlandet.

– I denne sammenheng blir det derfor viktig å fokusere på oppgaven vi gjør med utbyggingen i Hardanger. Og at den skal være med å sikre dagens befolkning og kommende generasjoner med trygg strømforsyning, sier Jøråndstad.

Stiller spørsmål

Også kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen innrømmer at det har vært tøffere enn normalt å jobbe i Statnett den siste tiden. Han presiserer at bedriften utfører et mandat på vegne av myndighetene. Ingen utbygging kan skje uten at de har fått konsesjon fra NVE, og ofte klages vedtaket fra NVE inn til Olje- og energidepartementet, slik tilfellet var med Hardanger-strekket.

- Hardangersaken skiller seg fra andre saker ved at folk plutselig stiller spørsmål ved våre motiver. Det har vi aldri opplevd før. Vi har ingen skjulte motiver, men forholder oss til de faglige argumentene. I Hardanger anbefaler vi luftstrekk fordi det er den løsningen som ligger innenfor vårt mandat. Det gir den sikreste strømleveringen, og den ligger innenfor de økonomiske rammene vi er underlagt, sier Akselsen.

Han er samtidig opptatt av å si at Statnett heller ikke er ufeilbarlige.

- Våre anbefalinger er godt fundert, men også vi kan ta feil. Derfor er det bra at vi blir gått etter i sømmene. Men kritiske spørsmål bør stilles på en annen og mer konstruktiv måte enn det som har skjedd i Hardanger, sier Akselsen.

Annonse

Flere saker

Annonse