JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker mot somling

Torsdag 4. november oppfordres alle 38.000 medlemmer i EL & IT Forbundet til å delta i politisk streik i fire timer. De er lei av regjeringens forskriftssomling.

ahr@lomedia.no

I over to år har EL & IT Forbundets medlemmer ventet på to viktige forskrifter som er avgjørende for deres jobbhverdag. Den ene er forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE) som legger grunnlaget for mye av det elektrofagfolk driver med.

Les også: Venter på ny bibel

Den andre er kompetanseforskriften for nettselskaper som skal sikre at nettselskapene har egne ansatte for å drifte og vedlikeholde landets infrastruktur innen strømforsyningen.

Les også: - Nå er begeret fullt

I begge tilfeller har det vært mange møter med departement, statsråder og politikere på Stortinget. Men til tross for massivt press og uttalt støtte fra de rødgrønne partiene, er det fremdeles uvisst når, og i hvilken form, de to forskriftene kommer.

– Våre medlemmer er utålmodige. Det har stadig vært varslet at den ene eller den andre forskriften skulle komme, uten at noe skjer, sier forbundsleder Hans O. Felix.

Varslet i 2005

Allerede i 2005 varslet Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) at de ville erstatte gjeldede FKE, og begrunnet dette med forhold knyttet til EU og endringer som er skjedd i nettselskapene.

Les også: - Ikke skyv EU foran dere

I dagens forskrift står det at elektrikere «skal stå under faglig ledelse av den som forestår arbeidet og være ansatt i samme virksomhet». Det betyr at alle som jobber med i elektroinstallasjoner skal være fast ansatt i den bedriften som har fått oppdraget.

Les også: Kjemper for godt regelverk

Sterke krefter prøver å påvirke myndighetene til å endre på dette slik at det slik at det åpnes for mer bruk av vikarer og utleiebedrifter. EL & IT Forbundet mener dette vil svekke elsikkerheten, åpne for færre faste ansettelser og føre til sosial dumping.

– De rødgrønne partiene må stå som garantist for at det skal være trygt å jobbe med elektrisitet. Og de må stå som garantist for at det skal være trygt å være forbruker av de samme anleggene. Sist, men ikke minst må de stå som garantist mot at sosial dumping og fagforeningsknusing kommer inn bakdøra via forskrifter, tordner Hans O. Felix.

Les også: Nei til gambling med el-sikkerhet

Kravene

Når EL & IT går til politisk streik den 4. november er det derfor med klare krav til regjeringen når det gjelder ny FKE. De mener den nye forskriften må sikre at:

– den som er faglig ansvarlig (installatør) og den som utfører arbeidet (fagarbeider) skal være ansatt i samme bedrift.

– inn- og utleie mellom bedrifter kun skal foregå mellom bedrifter som omfattes av FKE, er godkjent opplæringsbedrift, har faste ansatte og har egenproduksjon.

– utenlandske arbeidere skal ha tilsvarende faglige kvalifikasjoner som norskutdannede for å kunne jobbe som elektrofagarbeider. Tilfredsstiller de ikke kravene i FKE må de avlegge fagprøve i Norge.

– krav til kvalifikasjoner skal også gjelde for ansatte hos produsent

– forskriftens navn må gjenspeile at dette dreier som om krav til kvalifikasjoner for elektrofagfolk.

– De tre første punktene er ivaretatt av dagens forskrift. Vi kan ikke se at det grunnlag for å endre dette i den nye forskriften, sier Felix.

Les også: Vil kjempe til det siste

Innfrir ikke løfter

Saken om kompetanseforskriften for nettselskaper er minst like prekær. Stadig flere nettselskaper outsourcer deler av den kompetansen de trenger for å drifte og vedlikeholde strømnettet. EL & IT mener det truer forsyningssikkerheten, og har blant annet fått støtte fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Les også: Forskriften skal på plass

Olje- og energidepartementet sendte en ny forskrift på høring, med frist 1. februar 2009, og denne ble i sin daværende form godt mottatt av EL & IT.

Les også: OEDs forslag til forskrift som ble sendt på høring

Problemet er at den aldri har blitt satt ut i livet, til tross for at dette blir lovet gang på gang. Arbeiderpartiet flagget blant annet full støtte til EL & ITs syn før stortingsvalget i 2009.

Les også: Sammen mot outsourcing

Les også: Olje- og energiministerens krav til EL & IT

– Nå er det på tide å innfri løftene. Tålmodigheten er brukt opp, sier Felix.

EL & IT Forbundet krever derfor nå at kompetanseforskriften vedtas i den form den var i høringsutkastet og i tråd med rådene fra NVE.

Frustrerte

Den manglende tålmodigheten gir nå synlige resultater. I går vedtok forbundsstyret politisk streik for alle sine 38.000 medlemmer torsdag 4. november. Streiken skal vare fra klokken 12 til klokken 16 denne dagen.

– Det er frustrasjonen over at vi ikke blir hørt som gjør at vi går til et så drastisk skritt. Nå håper vi regjeringen lytter nøye, sier Hans O. Felix.

Annonse
Annonse