JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nattarbeid betyr risiko

Det er klare sammenhenger mellom søvnforstyrrelser og skiftarbeid. Det viser undersøkelser ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

csd@lomedia.no

For mange er skift- og nattearbeid en del av arbeidshverdagen. Jenny-Anne Sigstad Lie, postdoc ved Stami, presenterte i dag en undersøkelse som viser at det er en klar sammenheng med skift- og nattearbeid og søvnforstyrrelser. Og har du først søvnproblemer, er du lettere disponert for andre alvorlige lidelser.

– Det er også veldokumentert at søvnforstyrrelser svekker vår utøvelsesevne. Dermed øker risikoen for at alvorlige feil kan skje med de ansatte på arbeidsplassen, sier Lie.

Snudd på hodet

Lie refererte til skiftarbeid som arbeid som utføres fra klokka 19 om kvelden til klokka seks på morgenen.

– Hjernens sentrum er tilpasset dagens rytmer og er kroppens sentrale klokke. Ved skiftarbeid forstyrres disse rytmene. Man begynner å jobbe på et tidspunkt da kroppen skal hvile. Dette påvirker igjen andre fysiologiske faktorer i kroppen vår, sier Lie.

Hun refererte spesielt til helsepersonell som jobber turnus. Studer i flere land viser at leger eller sykepleiere har jobbet lange skift, eller flere nattskift etter hverandre, i større grad gjør feil.

– Blant annet feil stilt diagnoser og feil medisinering. Ofte var dette i samsvar med at helsepersonellet ikke hadde fått tilstrekkelig med søvn og dermed blitt en risiko på arbeidsplassen, sier Lie. Hun legger til at lignende tilfeller derfor mest sannsynlig også kan skje i andre skiftarbeider, for eksempel offshore.

– For lite søvn vil gjøre den ansatte mindre konsentrert, som igjen vil gå utover dømmekraften og svekke ytelsene til den ansatte. Man kan faktisk sammenligne for lite søvn med å ha promille, sier Lie.

Tiltak

Andre helseproblemer kan også oppstå ved at skiftarbeidere får for lite søvn. Det kan være hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes. Lie mener det bør være like stort fokus på dette med god søvn, som det er med sunt kosthold og trening.

Hun oppfordrer arbeidsgivere som har skiftarbeid til å legge opp en skiftplan som sørger for at man kommer uthvilt på jobb, og samtidig sørge for å ha nok bemanning slik at ikke personer går på nattskift flere dager etter hverandre. Hun mener også at må tilrettelegge for at ansatte skal få muligheten til å ta både pauser og høneblunder om nødvendig, samt oppfordre til å spise sunt. Uansett, Lie er helt klar på at nattskift flere netter på rad er svært uheldig for både den ansattes helse og for bedriften.

– Jeg personlig mener at det de bør være få nattevakter etter hverandre og anbefaler dette. Man har en helt annen søvnrytme om dagen enn på natten, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse