JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbannet protest mot regjeringen

Det var ingen tvil om hva EL & IT Forbundets medlemmer mente om regjeringens forskriftssommel da de gikk ut i fire timers politisk streik i dag.

ahr@lomedia.no

– Jeg er mektig stolt og ydmyk overfor dere som medlemmer når jeg ser det store engasjementet og frammøte som er her i dag, sa forbundsleder Hans O. Felix i sin appell i regjeringskvartalet i dag.

Rundt 2.000 elektrikere nikket samstemt. I dag var tiden inne for å vise at medlemmene ikke lenger finner seg i å bli holdt med snakk. Og mens forbundslederen holdt appell i Oslo, har det vært holdt lignende arrangementer rundt om i hele landet. Forbundet har oppfordret samtlige medlemmer til å delta i streiken, og lysten til å delta har vært over all forventing.

– Det viser at de to sakene vi sloss for krever oppmerksomhet og positiv respons fra regjeringens side, sier Felix.

Les om streikegrunnlaget her

Les også: På streiketokt til Gardemoen

11 år siden sist

Det er 11 år siden vi sist EL & IT var i en politisk streik. Den gangen dreide det seg om det såkalte Blålidutvalget som kom med endringsforslag i arbeidsmiljøloven. Også den gangen dreide saken seg om midlertidige eller faste ansettelser. Og det er det det også har handlet om i dag. EL & IT Forbundet vil at bedrifter som utfører elektriske installasjoner skal ha faste ansatte installatører og montører. Og de vil at det skal stilles like vilkår til norsk og utenlandsk arbeidskraft. Og ikke minst krever de at nettselskaper som har konsesjon til å drifte og vedlikeholde strømnettet skal ha tilstrekkelig med egne ansatte til å holde normal daglig drift.

LES OGSÅ: Kjemper for et godt regelverk

Les mer om kompetanseforskriften for nettselskaper her

– Unødvendig

Hans O. Felix mener det burde være helt unødvendig for EL & IT Forbundet å gå til politisk streik mot den sittende regjeringen.

– Denne regjeringen kan takke fagbevegelsen for at de vant valget både i 2005 og 2009.

Vi støttet dem under mottoet en regjering som jobber med oss og ikke i mot oss. Nå må Jens og kompani levere og vise at det nettopp er samarbeide med oss de prioriterer, tordnet Felix under sin appell.

Han viser til at Arbeiderpartiet ved flere anledninger har uttalt at de står på forbundet side. Ikke minst skjedde dette før valget i fjor. Likevel har verken den ene eller den andre forskriften kommet.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet lover støtte

– Arbeiderpartiet kan ikke ha en politikk under en valgkamp og en stikk motsatt politikk etter at de har vunnet valget, sier Felix, og lar heller ikke regjeringspartnerne slippe unna.

– Er dere for eller i mot konkurranseutsetting og privatisering av drift og vedlikehold på strømnettet? Og er dere for eller mot faste ansettelser og begrensning av midlertidige ansettelser og bruk av bemanningsbyråer, spurte Felix.

– Ikke uenig

Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet er den som holder i fke for regjeringen nå. Da han møtte forbundsstyret i vår, lovet han dem en forskrift før sommeren. Da han møtte EL & IT-medlemmene i dag, uttrykte han forståelse for utålmodigheten.

– Jeg skjønner at man har ventet lenge. Men dette er komplisert materiale, og vi må sørge for at den holder vann i forhold til andre lover og regler, sier han.

Han sier han har hatt en god dialog med EL & IT om saken, og derfor er litt overrasket over dagens politiske streik.

– I alle fall hvis de streiker på innhold. Forskriften er ikke ferdig, og er ikke behandlet politisk. Men vi bekrefter det vi har sagt hele tiden. Vi er på linje med EL & IT, men må passe på at deres krav ikke strider med EU-rett eller andre lover og regler, sier Morland.

Annonse
Annonse