JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot redusert sikkerhet

LO er positiv til økt oljeutvinning, men det får ikke skje på bekostning av reduserte HMS-krav på sokkelen.

nina.sandaas@lomedia.no

I september la det såkalte utvinningsutvalget fram en rapport om økt utvinning på norsk kontinentalsokkel.

Rapporten innholdt over 40 tiltak for å forlenge levetiden til feltene gjennom endringer i rammeverket og tiltak som går på kostnader og teknologiutvikling. Bedre utnyttelse av ressursene kan øke oljeutvinningen med 2,5 milliarder kubikkmeter, tilsvarende 7 000 milliarder kroner i dagens oljepris.

Sikkerheten først

I høringsuttalelsen støtter LO arbeidet for økt verdiskapning basert på de petroleumsreservene vi allerede har i drift og har funnet. Men i dette arbeidet er det avgjørende at Norge opprettholder og styrker sikkerhetsarbeidet, mener Landsorganisasjonen.

«Det er viktig for hele bransjen at arbeidsplassene i petroleumsnæringen i Norge kjennetegnes av et godt målrettet arbeid for å bibeholde og redusere risikoen ved virksomhetene», fremholder LO.

Derfor tar LO sterk avstand fra utvinningsutvalgets forslag om at helse, miljø og sikkerhet (HMS) må ses i et kostnytteperspektiv. Trepartsamarbeidet om HMS-kravene er i mange sammenhenger trukket fram som en viktig faktor i bygging av barrierer mot ulykker. Katastrofen i Mexico-golfen etter utblåsingen fra Deepwater Horizon er friskt i minne hos mange, selv om den ikke nevnes i rapporten fra utvinningsutvalget.

Fagbevegelsen ikke med

Reaksjonen er skarp også når det gjelder departementets neglisjering av fagbevegelsen i hele utvalgsarbeidet. Fagbevegelsen var ikke invitert til å delta i utvalget eller på seminaret om rapporten hos Oljedirektoratet i september. LO mener dette svekker arbeidet utvalget har presentert. LO kritiserer også reduksjonen i neste års statsbudsjett til forskningsprogrammene Petromaks og DEMO 2000. Forskning og utvikling innen petroleumsnæringen er en investering til inntekts ervervelse, konstaterer LO.

Annonse
Annonse