JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter flere fattige med ny uførepensjon

De fattige vil bli fattigere med en ny ordning, frykter forsvarere av dagens uføretrygd. I ettermiddag er det fanemarkering foran Arbeidsdepartementet i Oslo.

linesch@lo-media.no

Regjeringen har varslet at de før jul vil legge fram forslag til ny uføretrygd. Endringene gjøres for å tilpasse uføretrygden til pensjonsreformen som innføres fra nyttår. Flere omstridte forslag er ventet, mange basert på det såkalte uførepensjonsutvalget som la fram sin innstilling i 2007. Over hele landet mobiliserer ulike miljøer for forsvar av dagens uføretrygd. De mener mange rettigheter gitt i dagens uføretrygd er under angrep.

Fanemarkering

I Oslo inviterer aksjonen ”Forsvar dagens uføretrygd” til fanemarkering foran Arbeidsdepartementet klokka 16.00 i ettermiddag. - Vi oppfordrer alle fagforeninger og organisasjoner til å delta på markeringen, sier Marianne L. Krogh, en av flere talspersoner for aksjonen.

”Forsvar dagens uføretrygd” er en aksjonsgruppe som ble opprettet i mars i år. Både fagforeninger og brukerorganisasjoner er med i aksjonen. Kravet til regjeringen er klart: Nei til kutt i uføretrygden!

Nei til kutt

Aksjonsgruppa er kritisk til forslagene som så langt har vært framme. Denne høsten har aksjonsgruppa informert og aksjonert. Det pågår en underskriftskampanje, samt at aksjonen har opprettet egen gruppe på facebook: ”Nei til kutt i uførepensjonen – den er allerede for lav”. Siden har over 15.200 medlemmer.

Engasjementet til tross, talspersoner for aksjonen frykter at det ikke er nok. - Dette er en komplisert sak med mange vanskelige regnestykker. Vi frykter at systemet ikke ser enkeltmennesket, men vi prøver altså å gjøre lovgiverne oppmerksom på dem, sier Krogh.

Kravene

I disse dager drives det også iherdig lobbyvirksomhet overfor politikerne på stortinget.

Kravene er blant annet:

– Ingen kutt i dagens uførepensjon

– Ikke reduser barnetillegget

– Ingen levealderjustering (fordi uføre ikke kan kompensere ved å jobbe lenger)

– Fortsatt skattlegging som pensjonister

– Ikke frata uføre mulighet til å tjene 1 G, ca 75 000 kroner i året.

– Ikke erstatt varig uføretrygd med midlertidig uførestønad.

Fattigdom

- Forslagene som så langt har vært framme vil føre til mye mer fattigdom. Det vil bli stor sosial urettferdighet med et slikt nytt fordelingssystem, sier Krogh, som er medlem av Utdanningsforbundet.

- Vi er ikke uenig i det overordnede målet om at flere skal i jobb, og det skal selvfølgelig lønne seg å delta i arbeidslivet istedenfor å gå på trygd, sier Viggo Andresen, også talsperson for aksjonen. Andresen er leder i Handel og Kontor Oslo Akershus. Men han mener vi må innse at arbeidslivet ikke vil klare å inkludere alle, i dag er det allerede en stor utfordring å inkludere de aller friskeste trygdemottakerne.

- Hvis forslagene som til nå har vært satt fram settes ut i livet, vil det bare avle ny fattigdom. Det vil ramme de svakeste av de svakeste i samfunnet, sier Andresen.

Annonse

Flere saker

Annonse