JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser offensiv fra LO-ledelsen

Fagforeningskamerater over hele landet mobiliserer for å bevare dagens uførepensjon. Nå etterlyses større engasjement fra LOs toppledelse. Har LO-ledelsen «glemt» kongressvedtaket, spør mange seg.

linesch@lo-media.no

Da aksjonen «Forsvar dagens uføretrygd» i går arrangerte fanemarkering utenfor Arbeidsdepartementet var ikke LO-ledelsen å se. En av aksjonens talspersoner, Viggo Andresen, skulle gjerne sett større engasjement hos sine topptillitsvalgte. Andresen er også leder i Handel og Kontor Oslo Akershus.

– LOs ledelse har så langt vist lite engasjement i noe som er en så stor reform, og en sak som gjelder så mange av LOs medlemmer, sier Andresen til LO-Aktuelt.

Fra nord til sør

Engasjementet for å bevare uførepensjonen er stort i mange miljøer i fagbevegelsen. I Tromsø har Anne Lise Mathisen stått på stand flere ganger for å informere om hvordan dagens uførepensjonister har det, og hva de frykter for fremtiden.

– Mange uføre kommer til å få et kjempesjokk når det går opp for dem at de kan tape flere titusener årlig som følge av pensjonsreformen, mener Mathisen.

Anne Lise Mathisen er selv ufør. Det har hun vært i noen år da jobben som hjelpepleier ble for tøff.

– Å bli ufør er ikke noe man velger med glede. Det er ofte en lang prosess dit. For meg var det et sjokk. Jeg var bare så vidt passert 40 da jeg ble ufør. Det er alt for tidlig å gå ut av arbeidslivet, sier Mathisen til LO-Aktuelt.

Hvor er solidariteten?

I Tromsø ”fant” uførepensjonister i Fagforbundet hverandre. De etablerte egen uføregruppe, som jevnlig møtes til faglige og sosiale sammenhenger. Nå står de på for å bevare dagens uføretrygd. Mathisen slåss ikke for seg selv. Hun er ikke bekymret for egen situasjon, men for rettighetene til framtidige uførepensjonister.

Mathisen har lite sans for forslagene til endring av uførepensjonen som har vært framme i debatten. Hun karakteriserer dem som skremmende og fryktelig usosiale.

I Tromsø har tilhengere av dagens uførepensjon også startet underskriftskampanje, samt egen gruppe på facebook.

– Det virker på meg som om at regjeringen ønsker at disse endringene helst skal skje i all hemmelighet. Derfor er det viktig å drive opplysningsarbeid, sier Mathisen.

Som medlem av Fagforbundet og LO etterlyser hun både sin egen sjef, Jan Davidsen og LO-leder Roar Flåthen sterkere på banen i denne saken.

Mathisen lover å stå på helt til siste slutt, for:

– Å gjøre ingen ting er det samme som å gi opp.

– Avventende

Også fagbevegelsen i Trondheim, med LO i spissen har gått mot kutt i uførepensjonen. Det har vært en kampsak siden før LO-kongressen i 2009. Det var etter forslag Mona Christine Bjørn fra Handel og Kontor Sør-Trøndelag at kongressen med et lite flertall gikk for teksten som i hovedtrekk går inn for å bevare dagens uførepensjon. (les kongressvedtaket i egen faktaboks)

– Det har ikke vært mye debatt om saken generelt sett, og det som har fått lov til å dominere debatten er tankegangen om at det må lønne seg å jobbe. Jeg får en følelse av at mange mener at folk på uføretrygd faktisk ikke er syke?

Bjørn er avventende i forkant av regjeringens forslag til ny uførepensjon.

– Stortingsmeldingen som kom i 2007 legger nok mye av grunnlaget for hvordan forslagene kommer til å se ut, men muligens og forhåpentligvis med noen endringer, sier Bjørn.

Savner offensiv

Både Bjørn og Jo Skårderud, ungdomstillitsvalgt i Skolens Landsforbund og LO Ungdom Trondheim, savner en offensiv fra LO-ledelsen i denne saken. Skårderud har ved flere anledninger i en spalte i Klassekampen forsvart dagens uførepensjon, samt etterlyst LO-ledelsens engasjement. Han mer enn antyder at det kommer av at LO-ledelsen ikke fikk gjennomslag på kongressen for sitt forslag som var mer i tråd med Aps tanker.

«LO-ledelsens oppgave er å kjempe gjennom vedtakene fra kongressen. Likevel har ikke uførevedtaket blitt nevnt med et ord. Ikke av Flåthen, og ikke av noen andre på toppen. (…) Prøver LO-ledelsen å late som om vedtaket aldri ble gjort? Forsøker de å velge bort et vedtak de selv stemte imot, som kommer til å gjøre Stoltenberg i dårlig humør?», skrev Skårderud i spalten for et år siden. Nylig etterlyste han overfor LOs ledelse også offentlig støtte til SV da partiet nær adopterte LOs kongressvedtak i forhold til uførepensjon.

Politisk streik?

Også LOs fem lokalorganisasjoner i Oppland sendte i midten av oktober brev til LOs ledelse med krav om at de må stå hardere på for kongressens vedtak om uføretrygd.

«LOs vedtak fra kongressen burde også fremmes mye tydeligere enn det vi har sett til nå i den offentlige debatten om saken. Undertegnede lokalorganisasjoner i Oppland ønsker også at dere skal gå i spissen for å mobilisere hele organisasjonen til å påvirke regjeringen i denne saken. En politisk streik blir kanskje nødvendig og da trengs mye opplysning og informasjon for å få folk med», skriver de i brevet. De fikk et kort svar tilbake der det ble orientert om at LO har gjort regjeringen kjent med kongressvedtaket, samt at LO følger opp saken «på vanlig måte overfor Storting og Regjering». Helge G. Galterud i LO i Sør-Gudbrandsdalen er ikke imponert

– Vi etterlyser liksom at LO-ledelsen skal gjøre noe mer enn det. Vi hadde håpet på litt mer trøkk og tydelige markeringer i den offentlige debatten før regjeringen legger fram forslaget. Det som er gjort til nå virker litt «bleikt», sier Galterud til LO-Aktuelt. Med tanke på hvor mange av LOs medlemmer som er uføre eller risikere å bli uføre, mener han saken er umåtelig viktig for LO.

– Ingen planlegger å bli uføre, men hvis vi ser rundt oss er det mange kollegaer som blir det. Det er virkelig en sak vi bør stå på for, sier Galterud og fortsetter:

– Jeg mener definitivt at LO bør slåss mye mer for saken, og om så vurdere politisk streik hvis det er nødvendig når forslaget endelig foreligger, sier Galterud.

Annonse

Flere saker

Annonse