JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fanemarkering mot vikarbyrådirektivet

Onsdag 1. desember er det markering utenfor Stortinget mot vikarbyrådirektivet. Forbundsleder Hans O. Felix er blant appellantene.

ahr@lomedia.no

Regjeringen har sendt EUs vikarbyrådirektiv ut på høring, og før jul skal alle ha sagt sitt. Planen er at Stortinget til våren skal avgjøre om direktivet skal innarbeides i norsk lov eller ikke. På arbeidsgiversiden er de positive. I fagbevegelsen er skepsisen økende. Det er grunnen til at det nå planlegges fanemarkering mot direktivet 1. desember.

To mål

Grovt sagt kan en si at EUs vikarbyrådirektiv har to hovedmål. Det ene er å fjerne unødige restriksjoner på innleie av arbeidskraft. Det andre er å innføre et såkalt «likebehandlingsprinsipp» som skal gi vikarer samme lønns- og arbeidsvilkår som de ansatte i innleiebedriften. Det siste er jo gode nyheter for fagbevegelsen, men prisen å betale for at vikarene får bedre rettigheter, er at arbeidsgiver får økt adgang til å bruke midlertidig ansatte. I høringsnotatet har Arbeidsdepartementet lagt mest vekt på likebehandlingsprinsippet. Der i gården tror man ikke at man må endre verken arbeidsmiljølovens formulering om at fast ansettelse eller lovens restriksjoner på innleie. Skeptikerne er imidlertid mange, og særlig bekymringsverdig er det at arbeidsgiverne ikke deler departementets syn. At forholdet til tariffavtalene heller ikke er avklart, gjør ikke skeptikerne i fagbevegelsen vennligere innstilt til direktivet.

LES MER om vikarbyrådirektivet her: Ja eller nei til vikarfrislipp?

Krever avklaring

Under markeringen på onsdag, er forbundsleder Hans Felix i EL & IT blant dem som skal holde appell. Planen er at demonstrantenes bekymringer skal overrekkes Stortingets arbeids- og sosialkomité i et eget brev.

I sitt høringssvar til LO påpeker forbundsstyret i EL & IT Forbundet at grunnpilaren i arbeidslivet er, og også i fremtiden må være, faste ansettelser i ordinære bedrifter. Nettopp denne problemstillingen var utgangpunkt for den politiske streiken forbundet gjennomførte tidligere denne måneden.

LES MER om den politiske streiken her

At direktivet utfordrer denne formen for organisering av arbeidslivet blir ikke godt mottatt. Samtidig er EL & IT svært bekymret for muligheten for at EU kan gripe inn i tariffavtaler. Forbundet har mange tariffavtaler der man har innført restriksjoner mot innleie av arbeidskraft.

– Det ville være helt uakseptabelt og et brudd på lovnader som ble gitt ved inngåelsen av EØS-avtalen dersom EFTA-domstolen skal kunne dømme tariffbestemmelser i Norge som ulovlige, skriver forbundsstyret i sitt høringssvar. Siden det verserer så mange tolkninger av hvor sterkt norsk lov- og regelverk er i forhold til direktivet, krever EL & IT at regjeringen får en garanti fra EFTA der de sier at departementets syn er gjeldene også i EU. At departementet mener arbeidsmiljøloven kan stå, er vel og bra, men det der viktig at også EU mener det samme, påpeker forbundet.

Bekymret for vekst

EL & IT har lenge vært bekymret for veksten i vikarbyråene, og er redd for at direktivet skal åpne for ytterligere vekst. I sitt høringssvar går de derfor inn for å forsterke avtaleplikten med tillitsvalgte, og vil innføre forbud mot vikarbyråer i utsatte bransjer eller i bransjer som har stor betydning for samfunnets infrastruktur. Samtidig vil de ha en autorisasjonsordning, og innføre mulighet for kollektiv søksmålsrett.

Veto?

Også på LO-nivå har mange tillitsvalgte engasjert seg sterkt i debatten om direktivet. Flere lokale LO-ledere gikk i sommer ut og forlangte at Norge må legge ned veto. De mener at direktivet er uforenlig med den norske lovgivningen, og at veto derfor er eneste mulighet for å være hundre prosent sikker på at opparbeidede rettigheter ikke forsvinner. De lokale LO-lederne viser også til et vedtak som ble gjort på LO-kongressen i 2009: «Regjeringen må bruke reservasjonsretten mot EU-direktiv som innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og som reduserer faglige rettigheter og velferdsgoder».

Bak oppfordringen og markeringen den 1. desember står derfor LO i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Vesterålen, Rana, Namsos, Haugesund, Sør Gudbrandsdalen og Dalane, ved siden av EL og IT Forbundet og Norsk Transportarbeiderforbund. De oppfordrer til at flest mulig fagforeninger stiller med faner utenfor Stortinget denne onsdagen.

Annonse

Flere saker

Annonse