JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny kritikk av Telenor

Ny eierskapsmelding må legge klare føringer for at statlige selskaper som har interesser i utlandet skal tegne globale tariffavtaler. Det må også gjelde Telenor, mener stortingsrepresentant Alf Holmelid fra SV.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

Eierskapsmeldingen skal revideres, og landsstyret i EL & IT startet i dag debatten om hvordan den nye meldingen må se ut. Alf Holmelid fikk æren av å starte ballet, og han kom fort inn på at den nye meldingen må legge sterkere føringer på selskapenes samfunnsansvar.

- Statlige selskap som har interesser i utlandet må undertegne globale rammeavtaler. I dagens eierskapsmelding står det litt om dette, men langt fra godt nok, slår Holmelid fast.

Også dagens eierskapsmelding tar for seg arbeidstakerrettigheter, både nasjonalt og globalt, men Holmelid mener det ikke er fulgt godt nok opp.

- Det viser saken med Telenor, sier han.

Når ikke frem

De tillitsvalgte i Telenor har i flere år jobbet for å få arbeidsgiveren til forhandlingsbordet for å få tegnet en global tariffavtale.

LES MER: Vil ha global avtale

Så langt har svaret vært tvert nei, til tross for at en slik avtale kun stadfester ting som allerede står i Telenors egen etiske retningslinjer. Saken har fått stadig høyere prioritet i EL & IT Forbundet, og ble også en egen sak under UNIs verdenskongress i Japan nylig.

LES MER: Kvesser klørne mot Telenor

- Det er viktig at staten som eier fortsetter å pushe på. Det skal ikke være mulig for Telenor å si nei til dette gang på gang, sier forbundsleder Hans O. Felix.

Også konserntillitsvalgt Per-Gunnar Salomonsen er oppgitt over dette.

- Vi kommer ikke en gang i forhandlingsposisjon. Hadde vi enda kunnet forhandle og så fått et nei, men de vil rett og slett ikke snakke om det. Det gir oss noe å tenke på. Jeg tror de rett og slett ikke vil møte fagbevegelsen, sier Salomonsen.

LES MER: Telenor bryter egen etikk

Viktige krav

Også andre sider av samfunnsansvaret må bli tydeligere i den nye meldingen, mener Alf Holmelid. Han liker dårlig at lederlønningene i de statlige selskapene fortsetter å øke med rekordfart. Det holder heller ikke at mange selskaper fortsatt ikke har noen politikk på samfunnsansvar..

- Vi er i gang med revideringsarbeidet, og dette er punkter vi vil se nærmere på, forsikrer Holmelid.

Han mener også den nye meldingen må ha fokus på miljøproblematikk, og at dette også gjenspeiles i forskning og utvikling.

- Statlige selskap skal være ledende på området, og vi mener at de bør bruke ressurser blant annet på å utvikle nye fornybare energiformer for at utfasingen av olje og gass vil skje uten store komplikasjoner, sier Holmelid.

Mer aktiv

I en enstemmig uttalelse krever landsstyret i EL & IT at den nye meldingen må åpne for å gjøre staten til en enda mer aktiv eier.

- Offentlig eierskap skal ikke være herreløs eiendom, overlatt til tilfeldige styreflertall eller administrasjon i det enkelte selskap. Stat og kommune må styre langsiktig, står det i uttalelsen, som også vier stor plass på offentlig eide virksomheters rolle i forhold til de ansatte.

- De må støtte fagorganisering, følge nasjonalt lovverk og ILO-konvensjoner, og innfri krav om globale avtaler, krever landsstyret i EL & IT.

Annonse

Flere saker

Annonse