JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En gledens dag

Når det regner på presten, så drypper det på klokkeren. 14 milliarder friske kroner ekstra til Statkraft vil også andre norske kraftselskaper nyte godt av.

csd@lomedia.no

Næringsminister Trond Giske og regjeringen har i dag fremmet forslag i Stortinget om at Statkraft får et egenkapitaltilskudd på 14 milliarder kroner. Disse pengene vil gjøre det mulig for kraftselskapet å realisere en investeringsplan på til sammen 82 milliarder kroner. Det skal i sin helhet knyttes til satsing på ny fornybar energi i Norge og i utlandet.

- En investeringsplan på 82 milliarder kroner, som kapitaløkningen på 14 mrd kroner gir rom for, gjør at Statkraft kan realisere en rekke prosjekter og styrke sin posisjon innen fornybar energi. Selskapet vil kunne gjennomføre fremtidsrettede investeringer både innen vann- og vindkraft og fjernvarme, sier Giske i en pressemelding i dag.

Lang prosess

Forslaget avslutter en lang prosess om rammene for Statkraft. I 2009 ba styret om at kapitalsituasjonen måtte styrkes. Da så selskapet vedtok en mer fokusert strategi i juni 2010, ble Statkraft bedt om å gjøre en ny vurdering av kapitalbehovet. Nå kommer altså Giske med friske penger. Med de 14 milliardene mener Giske at regjeringen følger opp Soria Moria II-erklæringen om å videreutvikle Statkraft til en pådriver for utvikling av ny fornybar energi.

Jubel i BKK

En som jubler for forslaget er hovedtillitsvalgt i BKK, Svein Davidsen.

- Dette er en gledens dag for meg som tillitsvalgt. Nå får Statkraft midler til å videreutvikle regionale selskap, sier han. BKK har hatt flere turbulente runder med Statkraft. Blant annet var Statkraft en gedigen bremsekloss når det gjaldt kraftselskapets ønske om å satse på fiber.

Les også: -Statkraft må ikke bremse

Les også: Vant mot Statkraft

Les også: Statkraft fikk nei

Med frisk kapital fra staten puster nå Davidsen lettet ut.

- Nå får Statkraft 14 milliarder kroner som de kan bruke til investeringer i Norge. Det er vi i BKK veldig glade for. De vil satse mer her i landet, men samtidig kan de ikke lenger kan gå inn i vårt selskap og tappe oss for kapital, sier Davidsen.

Fornøyd LO-leder

LO-leder Roar Flåthen er også godt fornøyd.

– Dette er en viktig beslutning. Beslutningen viser at staten driver aktivt eierskap. Nå kan Statkraft styrke sin posisjon som industrilokomotiv. LO har store forventinger og krav til Statkraft, ikke minst at selskapet bidrar til langsiktige og forutsigbare kraftkontrakter for industrien, uttaler Flåthen.

Annonse
Annonse