JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Redd for svekket vern

Mange fagorganiserte trosset kulda da Fagforbundet, EL & IT, Transport og 13 LO-foreninger i dag protesterte mot vikarbyrådirektivet. De er redde for hva det kan gjøre med norsk arbeidsmiljølov og norske tariffavtaler.

ahr@lomedia.no

– Fagbevegelsens målsettinger om at alle skal ha trygge faste ansettelser i arbeidslivet utfordres gjennom innføring av dette direktivet. Grunnpilaren i arbeidslivet er og må også i framtiden være faste ansettelser i ordinære bedrifter, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT, og viste til utviklingen i Europa.

– Bedriftene nedbemanner, for så i neste omgang å leie inn de samme arbeidstakerne på dårligere og mer usikre vilkår, sier han.

EL & IT er redd for at dersom direktivet implementeres, vil det ha forrang i forhold til norsk lov.

– Det hevdes at direktivet er et minimumsdirektiv. Da er det også helt uakseptabelt å innføre et direktiv som arbeidsgiverne vil bruke som argument for å fjerne avtalte rettigheter nedfelt i tariffavtalene, sier Felix.

LES MER: Høringsdokumentene finner du her

Krever veto

I sitt høringssvar om direktivet krever EL & IT garantier fra ESA om at norske lover og regler kan stå, før man implementerer direktivet.

LES MER: Fanemarkering mot vikarbyrådirektivet

Transportarbeiderforbundet på sin side går inn for veto.

– Arbeidsmiljøloven sikrer alle arbeidstakere et oppsigelsesvern. De skal slippe å stå med lua i handa, måtte krype for arbeidsgiveren for å få arbeid neste dag, og ha rett til å få lån, kjøpe bolig og etablere seg, og tjene opp pensjon, sa Johnsen.

Han viser til forskning som sier at vikarer og midlertidig ansatte oftere har psykiske problemer, depresjoner, søvnproblemer og utmattelse, har en økt risiko for yrkesskade, har redusert mulighet for utdanning og etterutdanning og mindre mulighet til å ta opp misnøye på jobben.

– Økt vikarbruk vil også svekke klubbene på arbeidsplassene og fagbevegelsen, sier Johnsen.

Bekymret for de unge

Fridjof Johansson og Bård Navrud fra Kone er bekymret for hva direktivet kan ha å si for heisfaget. I Kone er det ikke så mye vikarbruk i dag, men de to tillitsvalgte er redde for at det kan bli det.

– Vi har sett tendenser til at det leies inn utenlandsk arbeidskraft når det er mye å gjøre. Men det er slett ikke sikkert at de kan så mye om heis, og derfor er vi redd for både sikkerhet og kunnskapsnivå, sier Johansson.

Navrud er redd for hva det kan ha å si for de unge.

– Hvis man leier inn fremfor å ta inn lærlinger, vil opplæringsplasser bli borte. Da smuldrer bransjen fort bort, sier han.

Nei til direktivet

Mens Arbeidsmandsforbundet i sitt høringssvar til LO ikke går inn for veto mot direktivet, sier avdeling 2 Oslo/Akershus i samme forbund nei.

I sitt høringssvar til LO forutsetter Arbeidsmandsforbundet at direktivet ikke skal undergrave prinisppet om at fast ansettelse, og at det ikke skal gi noen negative konsekvenser for lønns- og arbeidsvikår her i landet.

Eirik Næss og Geir Gamborg-Nielsen fra avdeling 2 er urolige for sikkerheten til de midlertidige ansatte.

– Det er noe grunnliggende i direktivet som jeg ikke liker. Det er flott at man går for likebehandling mellom faste ansatte og midlertidige, men hvordan kan dette egentlig fortolkes, spør Gamborg-Nielsen, mens Næss lurer på hva direktivet kan ha å si for norsk lov.

– Vi kan ikke risikere arbeidsmiljøloven, sier han.

Står fast

Det skal de ikke være redde for, skal vi tro politikerne i Stortingets arbeids- og sosialkomité. De var kalt ut i kulda for å motta bekymringsmeldingene, og gjorde sitt beste for å roe ned de iskalde gemyttene.

– Arbeidsmiljøloven står som en påle i den norske modellen. Den skal ikke svekkes, sa Anette Trettebergstuen (Ap).

– Det skal fortsatt være norsk lov som gjelder, supplerte Karin Andersen (SV).

Annonse

Flere saker

Annonse