JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsetter uførereform

Regjeringen får ikke lagt fram sitt forslag om uførereform før jul.

I et brev, som ble sendt Stortinget mandag, varslet regjeringen at arbeidet med uførereformen vil ta lengre tid enn planlagt.

Reformen har lenge vært planlagt for å tilpasse reglene for uføretrygden til den store pensjonsreformen som trer i kraft fra nyttår. De siste ukene har det rast en hissig debatt om hvordan og i hvilken grad uføre skal skjermes mot levealdersjustering når de går over på alderspensjon.

Fra regjeringshold har det blitt lagt fram regnestykker som viser at uten levealdersjustering vil man i noen tilfeller kunne oppnå høyere alderspensjon hvis man blir uføretrygdet sent i yrkeskarrieren i stedet for å stå i arbeid til man når pensjonsalderen.

Kritikerne har hevdet at det er urimelig å levealdersjustere alderspensjonen for uføre siden disse ikke kan velge å jobbe lengre for å kompensere for dette. Flere har tatt til orde for at regjeringen i det minste burde la dette spørsmålet ligge til pensjonsreformen har fått virke noen år.

Brevet som ble sendt Stortinget i går gir ingen antydninger om det er denne debatten som er grunnen til at reformen nå blir utsatt. Alt regjeringen skriver er at uførereformen er svært omfattende, med store konsekvenser, og at det kreves noe mer tid enn varslet på å få proposisjonen lagt fram. Regjeringen lover å varsle Stortinget snarest mulig om nytt tidspunkt for framlegging av reformen.

Annonse
Annonse