JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier ja til datalagringsdirektivet

Regjeringen ønsker å implementere EUs datalagringsdirektiv i norsk lov, og foreslår 12 måneders datalagring.

csd@lomedia.no

Det var i statsråd i dag det ble vedtatt å fremme forslaget for Stortinget. Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, London og Madrid. Siden Norge er EØS-land betyr dette at direktivet skal innlemmes i norsk lov også. Reservasjonsrett er lov å bruke, men denne har aldri vært brukt tidligere ved lignende saker. Direktivet krever at all datatrafikk skal lagres mellom seks til 24 måneder. Den norske regjering foreslår 12 måneders datalagring. Informasjon om hvor og når man ringer, sender e-post eller når man kobler seg på internett vil bli lagret.

Tilhengerne av datalagringsdirektivet argumenterer med at det er viktig for politiet og kampen mot kriminalitet. Motstanderne mener at innlemmelsen av direktivet vil føre til svekket personvern og en åpning for et totalt overvåkningssamfunn.

Skuffende

EL & ITs forbundsleder Hans O Felix, har flere ganger vært ute og advart mot en innlemmelse av direktivet i norsk lov.

Les også: Sikkerheten i fare

Felix sitter ikke lenger i styret til organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet (Stopp DLD), men er selvsagt svært skuffet over regjeringens forslag.

– Jeg synes det er svært beklagelig at de ikke lytter til de instanser som har gått i mot dette, sier Felix.

Fra EL & IT er det forbundssekretær Roar Gundersen som har overtatt Felix plass i styret til Stopp DLD. Han er like skuffet som forbundslederen. Gundersen er likevel klar på at kampen mot datalagringsdirektivet på langt nær er over.

– Vi vil nå jobbe aktivt mot det politiske miljøet for å hindre at forslaget blir vedtatt, sier Gundersen. Han er opprørt over behandlingen EL & IT og resten av fagbevegelsen får av Arbeiderpartiet. Forslaget om innlemmelsen av datalagringsdirektivet er ikke det første salget.

– Det smerter oss veldig at vi opplever motstand fra våre egne. Dette hadde vi ikke drømt om da vi sto på for å få valgt inn den rødgrønne regjeringen, sier Gundersen.

Tatt dissens

Også innad i regjeringen er motstanden mot direktivet stor. I dag tok SV og Sps statsråder ut dissens i spørsmålet om implementeringen av direktivet.

– Datalagringsdirektivet legger opp til omfattende overvåkning og er en betydelig krenkelse av den enkelte borgers personvern. Vi ønsker ikke et samfunn der staten pålegger lagring av detaljert informasjon om folks hverdagslige gjøremål. Den nytten politiet vil få, står ikke i forhold til den belastningen dette vil være for folk flest, sier SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Les uttalelsen fra Sp og SV her

Justisminister Knut Storberget på sin side sier at regjeringen ønsker å bekjempe kriminalitet samtidig som de styrker personvernet.

– Datalagringsdirektivet vil sikre at politiet fortsatt har verktøy for å bekjempe alvorlig kriminalitet i en tid der den teknologiske utviklingen går raskt, uttaler Storberget i en presemelding.

Les hele pressemeldingen her

Annonse
Annonse