JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elkem solgt

Salget av Elkem til kinesiske China National Bluestar setter nye fart i debatten om staten bør kunne stoppe utenlandske oppkjøp av strategisk viktige bedrifter i Norge.

einar.fjellvik@lomedia.no

I en pressemelding i dag morges bekrefter Orkla at de har undertegnet en bindende avtale om å selge Elkem til den kinesiske silisiumprodusenten China National Bluestar.

Da ryktene om et nær forestående salg begynte å svirre i går beklaget både hovedtillitsvalgt Einar Støfringshaug, fagforbundet Industri Energi og LO at det ikke hadde vært mulig å få nye norske eiere på banen.

– Fra de tillitsvalgtes side har vi prøvd å få med norske myndigheter inn i en ny eierskapsmodell. Men det har vi ikke lyktes med, sa Støfringshaug til NRK-no.

Også LO-leder Roar Flåthen er bekymret over salgsplanene:

– Dette bekrefter vår bekymring om at det norske private kapitalmarkedet er for svakt for å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs. Vi beklager at en så stor del av norsk solenergiteknologi kan komme på utenlandske hender, skriver LO-lederen i en pressemelding.

Politisk etterspill?

Flåthen minner samtidig om LOs forslag om et statlig eierkapitalfond som, sammen med private investorer, kan videreutvikle nye gode ideer og prosjekter i Norge, eller sikre norsk forankring ved salg av viktige strategiske bedrifter. Forslaget er en del av LOs innspill til den nye eierskapsmeldingen som Næringsdepartementet arbeider med.

LES OGSÅ:Flåthen ønsker statlig superfond

Også i det politiske miljøet setter Elkem-salget fart i debatten om hvilke spilleregler som skal gjelde for bedriftsoppkjøp. Lederen av næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), sier til NRK at han mener Norge bør gjøre som EU og vurdere å opprette et organ som kan stoppe utenlandske oppkjøp av strategisk industri.

Det samme gjør nestlederen i fagforbundet Industri Energi, Frode Alfheim, seg til talsmann for:

– Vi ønsker at man skal ha et statlig virkemiddel som, når man ser at bedrifter er på tur ut, skal staten ha en mulighet til å gripe inn og sørge for at vi har et så sterkt nasjonalt eierskap at vi beholder hovedkontor i Norge, sier han til NRK.

Etter at erversloven ble opphevet i 2002 har Norge ikke noe lovverk som gjør at denne typen oppkjøp må godkjennes av myndighetene. Det bekrefter Næringsdepartementet overfor FriFagbevegelse.no. Saken hadde stilt seg annerledes dersom salget også hadde omfattet Elkems kraftproduksjon. Da måtte salget vært vurdert etter reglene i industrikonsesjonsloven.

Må tåle oppkjøp

Også næringsminister Trond Giske (Ap) understreker at det er viktig med et sterkt norsk eierskap i mange industribedrifter, særlig dem som er knyttet til kontroll over råvarer og energi. Han mener likevel vi må tåle utenlandske oppkjøp av norske bedrifter.

– Vi har investert 3 100 milliarder kroner i andre land, og da kan vi ikke være prinsipielt imot utenlandsinvesteringer i Norge, sa Giske til NRK da oppkjøpet av Elkem ble bekreftet tirsdag morgen.

LES DAGENS KOMMENTAR:Blå stjerne over Kina

Prøvestein

Oppkjøpet av Elkem er den første store kinesiske investeringen i norsk næringsliv. LO-leder Roar Flåthen sier dette også vil bli en prøvestein på hvordan kinesiske investorer vil opptre i Norge, både når det gjelder å ha aktivitet her i landet, forholde seg til norsk samarbeidskultur og utvikle relasjonene mellom Norge og Kina.

Ifølge Dagens Næringsliv har det vært flere interessenter på banen med ønske om å kjøpe hele eller deler av Elkem. Det kinesiske selskapet ble valgt blant annet fordi de var villige til å kjøpe hele Elkem og fordi de har sagt de vil satse videre på den omfattende forsknings- og utviklingsvirksomheten til Elkem.

Langt til Kina

Å beholde Elkem som ett, samlet selskap har vært et av de ansattes hovedkrav i salgsprosessen. Men selv om kineserne oppfyller dette ønsket, er Einar Støfringshaug likevel betenkt:

– Hvis den nye eieren får hovedkontor på den andre siden av kloden blir det mye vanskeligere å nå frem til ledelsen enn hvis man sitter i samme bygg på Smestad, påpeker han.

Orklas konsernsjef Bjørn M. Wiggen legger vekt på at kineserne har finansiell styrke til å videreføre Elkems satsing på solenergi:

– I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium, sier Wiggen til nyhetsbyrået ANB.

Annonse
Annonse