JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvilket avtaleverk er sterkest?

Skal EUs prinsipper om fri flyt stå sterkere enn ILO-konvensjoner? Det er ett av spørsmålene prosjektgruppa som utreder EØS-alternativer stiller.

ahr@lomedia.no

Mens regjeringen utreder EØS-avtalens konsekvenser, er prosjektgruppa som ser på alternativene til en EØS-avtale godt i gang.

– Vi synes det blir vanskelig å føre en skikkelig EØS-diskusjon dersom ikke også alternativene ligger på bordet, sier Jan Olav Andersen, som er EL & ITs representant i styringsgruppa, der også Bondelaget, Nei til EU og Fagforbundet er representert.

Starter diskusjon

Ved siden av selve utredningen, som skal ledes av Sigbjørn Gjeldsvik, planlegger prosjektgruppa en møteserie som både skal opplyse og sette i gang debatt. Det første seminaret er allerede førstkommende mandag, den 17. januar, og vil ta for seg ILO-konvensjon 94. Konvensjonen ble vedtatt i 1949 og krever at offentlige som setter bort arbeid må ha kontrakter som arbeidstakerne lønns- og arbeidsvilkår på lik linje med andre innen samme type arbeid. Som en konsekvens av dette bestemte regjeringen for to år siden at selskaper som skal levere anbud til offentlig sektor, må gi sine ansatte lønns-og arbeidsvilkår i tråd med tariffavtalen på området. Det godtok imidlertid ikke EUs overvåkningsorgan ESA, som mente dette var i strid med EUs regler om fri flyt av varer og tjenester. Resultatet var at regjeringen i sommer foreslo å endre forskriften slik at bare noen sektorer blir omfattet av kravet. Elektrobransjen er blant sektorene regjeringen foreslo unntatt.

– EL & IT Forbundet har protestert mot dette, og krever at elektro må være med. I seminaret på mandag ønsker vi å problematisere dette videre. Her er det to ulike regelverk som står mot hverandre, og vi mener det må være en selvfølge at ILOs konvensjoner har forkjørsrett, sier Jan Olav Andersen.

Alle er med

Seminaret vil bruke god tid på problemstillingen. På programmet står blant annet LO-sekretær Trine Lise Sundnes, som vil si mer om ILO og konvensjonenes betydning. ESA-president Per Sanderud vil presenterte ESAs syn på saken, mens advokatene Geir Høin og Kurt Weltzien fra henholdsvis Fagforbundet og NHO vil komme med motpartenes syn på forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Seminaret holdes på Håndverkern i Oslo.

Annonse
Annonse